Jarosław Kaczyński lett a lengyel miniszterelnök helyettese

2020.10.07. 00:00

Megkezdte működését az átalakított lengyel kormány. Andrzej Duda lengyel államfő beiktatta az új tagokat, köztük kormányfőhelyettesként Jarosław Kaczyńskit, a legnagyobb kormánypárt, a Jog és Igazságosság elnökét, valamint hat minisztert – tudatta a távirati iroda. Az átalakított kormányban a tárcák összevonása nyomán húszról tizennégyre csökken a minisztériumok száma.

Kapcsolódó

Teljesen átalakul a lengyel a kormány

Személycserék és szerkezeti változások is lesznek, a kormányzó pártot is átszervezik.

Duda azokat is újból kinevezte, akik eddig is a kormány tagjai voltak, de hatáskörük a tárcák átcsoportosításával megváltozik. Köztük van Mateusz Morawiecki is, aki kormányfői feladatai mellett magához vonta a digitalizációs tárca irányítását. A nemzetvédelmi, a bel- és az igazságügyi tárcát felügyelő Jarosław Kaczyńskin és a nemzeti vagyon kezeléséért eddig is felelős Jacek Sasinon kívül a negyedik kormányfőhelyettes Jarosław Gowin, az egyik kisebb koalíciós párt, az Egyetértés elnöke. Ő a fejlesztési, munka- és technológiaügyi minisztérium élére áll.

A beiktatáson nem vett részt az összevont köz- és felsőoktatási tárcák élére álló Przemysław Czarnek, akinek előző nap pozitív lett a koronavírustesztje. Ő később tesz majd hivatali esküt.

A fertőzése miatt egy nappal elhalasztott beiktatást az egészségügyi szabályok betartásával szabad ég alatt, a varsói államfői palota kertjében szervezték meg.  • Hírek
  • Megtakarítás