Nándor
3 °C
16 °C

Bemutatták az Európai Romastratágiát

2020.10.07. 19:22

2030-ra az európai romák legalább 95 százalékának legyen vezetékes vize és mindenki számára biztosított legyen az egészségügyi ellátás – derült ki a ma közzétett Európai Romastratégiából. 

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom Európa Parlamenti képviselője szerint Európa végre felismerte: a romafelzárkóztatást nem lehet csak a pénzre alapozni, a roma közösséggel együtt kell dolgozni. 

Véleménye szerint a romapolitikára szánt uniós pénzek nem csökkentették az emberek közötti különbségeket, hanem növelték. Donáth Anna szerint felelőtlen politikusok elsikkasztották a pénzt, és azt várták, hogy varázsütésre megoldódnak majd a gondok.

Csak azt felejtették el, hogy a felzárkóztatást csak pénzre alapozni nem lehet.

Donáth Anna úgy véli: a stratégia minden eddiginél ambíciózusabb célokat fogalmaz meg. Többek közt felére csökkentené a romákkal szemben elkövetett diszkriminációt, és segítséget nyújtana a roma fiatalok középiskolai oktatásában. A Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselőjének javaslatára került be a dokumentumba az is, hogy ezt követően az Európai Bizottság nem csak a romapolitika megalkotásakor, hanem bármilyen politikai célkitűzéskor figyelembe fogja venni a romák szempontjait, legyen szó közös agrárpolitikáról, vagy épp az Erasmus-programról.

Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes alelnöke szintén üdvözölte az Európai Bizottság által bemutatott romaintegrációs csomagot.

Mint mondta,  az Unió hosszú évek óta küzd a legszegényebbek, és a roma közösségek európai integrációjáért. Járóka emlékeztetett arra, hogy a 2011-es első roma keretstratégia fontos állomása volt a mai napnak.

A javaslat középpontjában hét terület szerepel

A bizottság hét fontos területet állít a javaslat középpontjába, amelyek az oktatás, a foglalkoztatás, az egészségügy és a lakhatás mellett az egyenlőség, az inkluzivitás és a részvétel.

A fideszes politikus kiemelte, hogy a jogokra és felelősségre épülő új jelentés bevonja a roma közösségeket a tervezési fázisától a végrehajtásig, az ellenőrzést is beleértve.

Járóka nyilatkozatában kiemelte, hogy

a dokumentumokban megfogalmazott elvárások teljesülése a tagállamoktól függ.