Gyöngyi
4 °C
14 °C

Lassan elfogynak a járvány elleni védekezés eszközei Romániában

2020.10.07. 20:07

Romániában kezdenek elfogyni a járvány elleni hatékony védekezés eszközei, és ha nem hoznak határozott intézkedéseket, akkor a helyzet nemsokára kicsúszik a hatóságok ellenőrzése alól, az orvosoknak pedig maguknak kell majd dönteniük, hogy kit kezelnek és kit nem – közölte Virgil Musta, a temesvári Victor Babes járványkórház főorvosa szerdán.

Romániában megdőlt a koronavírus-járvány valamennyi korábbi rekordja: csaknem háromezerre ugrott a napi új esetek száma, minden korábbinál több, 82 fertőzött halt meg egy nap alatt, illetve tovább nőtt a kórházi kezelésre szoruló betegek és a súlyos esetek száma.

Az utóbbi 24 órában 2958 embernél diagnosztizálták a koronavírust: ez – az előző naphoz hasonlóan – több mint 70 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát.

A Romániában számon tartott 25 800 aktív fertőzött közül 8300-at kezelnek kórházban, az intenzív osztályon ápolt súlyos esetek száma 612-re emelkedett.

Mobil intenzív osztályt a temesvári Victor Babes járványkórház udvarán
Mobil intenzív osztályt a temesvári Victor Babes járványkórház udvarán
Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Szerdai sajtóértekezletén Klaus Iohannis államfő újabb felhívást intézett a lakossághoz: tanúsítson szolidaritást és fegyelmet az óvintézkedések és megszorítások betartása terén. Ne várják, hogy a kormány egymaga legyőzi a járványt, mert a fertőzések terjedésének megfékezése a polgárok és a hatóságok közös felelőssége, a vírus nem intézményről intézményre, hanem emberről emberre terjed – érvelt az államfő.

Iohannis leszögezte: a román hatóságok nem fogják lezárni az országot, hanem továbbra is célzott védekezéssel, a fertőzési gócokban alkalmazott lokális és regionális korlátozásokkal próbálják féken tartani a járványt.

Az államfő ismét elutasította a december 6-i parlamenti választások elnapolását, arra hivatkozva, hogy az alkotmány csak három hónapos halasztást tesz lehetővé, miközben a régi parlament korlátozott jogkörökkel működne, az pedig szerinte nem remélhető, hogy jövő márciusban lényegesen jobb legyen a járványhelyzet, mint decemberben – tájékoztatott az MTI.