Gál
3 °C
16 °C

Kiadták az Egyesült Államoknak a Beatles két dzsihadistáját

2020.10.07. 21:30

Kiadták az Egyesült Államoknak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet két volt dzsihadistáját, akik ellen halállal végződő túszejtésekért, gyilkosságokért és terrorizmus miatt vádat emelnek – jelentette be az amerikai igazságügyi minisztérium szerdán.

A tárca hosszas közleményben tudatta, hogy a Beatles néven hírhedtté vált, négytagú terrorcsoport két dzsihadistáját, a 32 éves El Shafee Elsheikh-et and a 36 éves Alexanda Amon Kotey-t szerdán szállítják át az Egyesült Államokba Irakból, miután az Egyesült Királyság megfosztotta őket a brit állampolgárságuktól és hozzájárult a kiadatásukhoz.

A két terroristát Szíriában fogták el 2018 januárjában. London már akkor jelezte, hogy nem ellenzi, ha kiadatásuk után az Egyesült Államokban halálbüntetést kérnek rájuk.

A Beatles-csoport tagjai – akiket az erős angol akcentusuk miatt neveztek el így – négyen voltak, a vezetőjüket egy szíriai légicsapás során likvidálták, egy negyedik tagjukat pedig Törökországban fogták el és jelenleg is ott őrzik. A terroristák 2012 és 2015 között túszokat ejtettek, áldozataikat megkínozták, majd meggyilkolták, többnyire lefejezték. Brit, japán, olasz, dán, német és amerikai állampolgárok vére tapad a kezükhöz. Az áldozatok között volt az amerikai Jim Foley újságíró – akinek lefejezését videóra vették és megjelentették a világhálón-, a szintén újságíró amerikai-izraeli Steven Sotloff, és két amerikai segélymunkás, Peter Kassig és Kayla Mueller is.

„A vádemelések több évi kemény munka eredményei, hogy igazságot szolgáltathassunk az Iszlám Állam által meggyilkolt amerikai állampolgároknak. Azt üzenjük a terroristáknak szerte a világban, hogy ha amerikaiakat bántotok, akkor szembe kell néznetek az amerikai fegyverekkel, vagy a csatatéren, vagy az amerikai törvénnyel a bíróságainkon” – fogalmazott a közleményben William Barr igazságügyi miniszter.

15%
3490 Ft
2967 Ft
15%
9999 Ft
8500 Ft