Gál
3 °C
16 °C

Így utazhatunk majd a koronavírusos időkben

D  VG20200312002
2020.10.08. 07:51 Módosítva: 2020.10.08. 07:52
Az uniós tagállamok jövő héten elfogadhatják a koronavírus-járvány terjedése érdekében bevezetett határátlépést szigorító tagállami intézkedések uniós összehangolását célzó egységes utazási szabályokat rögzítő tervet – közölte Brüsszelben a megbeszélések részleteit ismertető uniós diplomata szerdán.

Az információ szerint az Európai Unió Tanácsának elnökségét december végéig betöltő Németország kompromisszumos javaslata támogatást élvezhet a tagállamok között, amely szerint a közösen kidolgozott, utazási szabályokat rögzítő térképen azonos színnel – zöld, narancssárga vagy piros – jelölnék az egyes régiókat a vírusfertőzés intenzitásától függően.

Amennyiben a tagországok unió mellé rendelt nagykövetei péntekig megegyezésre jutnak a kérdésben, a tervezetet az európai ügyekért felelős miniszterek kedden, Luxembourgba tervezett tanácsülésükön elfogadhatják.

A közös európai járványtérkép kidolgozása és elfogadása során olyan kérdésekre kell megoldásokat találni, mint a vírusterjedés feltérképezésének összehangolt módszere vagy a közös adatelemzés – közölte a diplomata. Elmondta azt is, hogy a javaslat egyebek mellett nem írna elő semmilyen utazási korlátozást az alacsony fertőzési arányú zöld színnel jelölt régiókból érkező, tagországok közötti utazók számára.

A tagállamok azonban saját szabályokat dolgozhatnak ki az utazási megkötésekre, karantén- és tesztkötelezettségre vonatkozóan a narancssárgára vagy a pirosra színezett régiókból érkezők esetében. Kiszivárgott információk szerint az idénymunkások, az ingázó munkavállalók, a diplomaták, illetve az újságírók várhatóan mentességeket élveznek majd az utazást korlátozó intézkedések alól.

(Borítókép: Koronavírus-járvány miatt bevezetett határellenőrzésen rendőr és mentő ellenőriz egy beérkező autóst a magyar–szlovén határ közelében, az M70-es autópálya csörnyeföldi pihenőhelyénél 2020. március 12-én. Fotó: Varga György / MTI)