Négy újabb francia nagyvárosban szigorítanak a járványügyi szabályokon

2020.10.08. 22:22

Négy újabb francia nagyvárost (Lyon, Grenoble, Saint-Etienne és Lille) nyilvánít a koronavírus-járvány terjedése miatti legmagasabb riasztási övezetté szombattól a kormány – jelentette be Olivier Véran egészségügyi miniszter.

A fokozottabb korlátozások eddig csak a két legjelentősebb francia városban, Párizsban és Marseille-ben, valamint a tengerentúli Guadeloupe szigetén voltak érvényben.

Az érintett városokban szombattól a bárok nem nyithatnak ki, az éttermek viszont szigorított óvintézkedések mellett a megszokott nyitvatartás szerint működhetnek. Nem tarthatók meg a nagyobb szakmai találkozók, szalonok, vásárok, kongresszusok, és a sportolásra alkalmas helyiségek, fitnesztermek, táncklubok, valamint az uszodák sem nyithatnak ki felnőttek számára a következő két hétben, de az iskolai foglalkozások és oktatások megtarthatók.

A fokozatosan romló járványügyi mutatók alapján a miniszter szerint várhatóan hétfőig Toulouse-ban és Montpellier-ben is hasonló korlátozások lépnek életbe.

Közben Aurélien Rousseau, a párizsi regionális egészségügyi ügynökség vezetője arra figyelmeztetett, hogy a fővárosi egészségügyi intézményeknek a koronavírusos fertőzöttek „nagyon erős rohamára” kell felkészülniük, ezért a nem sürgős sebészeti beavatkozások elhalasztása megkezdődött. Párizsban az intenzív ágyaknak már több mint 40 százalékán koronavírusos fertőzöttek fekszenek.

Az elmúlt 24 órában 18 129 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Franciaországban. Ez a második nap szerda után, hogy 18 ezer fölé emelkedett a napi esetszám. A pozitív tesztek aránya pedig 9,8 százalékra emelkedett a szerdai 9,1 százalékról, az egy hónappal ezelőtti 4,5-höz képest. Az elhunytak száma 24 óra alatt 77-tel 32 521-re emelkedett. Kórházban 7624 fertőzöttet ápolnak, 88-cal többet mint szerdán, közülük 1427-en szorulnak lélegeztetőgépre, ami 11-gyel több mint 24 órával ezelőtt.  • Hírek
  • Hírek