Nándor
3 °C
16 °C

Újabb oltóanyag-megállapodást hagyott jóvá az Európai Unió

2020.10.08. 16:10

Az Európai Bizottság egy újabb, potenciálisan hatékony oltóanyaghoz való hozzáférhetőséget biztosító szerződést hagyott jóvá az amerikai Johnson & Johnson csoporthoz tartozó Janssen Pharmaceutical Companies egyik vállalatával, a Janssen Pharmaceutica nevű céggel – közölte az uniós bizottság csütörtökön.

Az Európai Bizottság korábban már szerződést kötött az AstraZeneca és a Sanofi-GSK vállalattal, és előremutató tájékozódó megbeszéléseket tartott a CureVac, a BioNTech-Pfizer és a Moderna gyógyszergyártó cégekkel.    

A bizottsági tájékoztató szerint mihelyst bebizonyosodik, hogy a Janssen Pharmaceutica által gyártott oltóanyag biztonságos és hatékony a koronavírussal szemben, a szerződésnek köszönhetően

a tagállamok 200 millió adag vakcinát vásárolhatnak meg,

és később további 200 millió adag oltóanyag beszerzésére is lehetőségük nyílik. A tagállamok dönthetnek úgy is, hogy az oltóanyagot adományként felajánlják alacsonyabb és közepes jövedelmű országok számára, vagy átirányíthatják más európai országokba.    

A Janssen Pharmaceutica által fejlesztett, koronavírus elleni potenciális oltóanyag olyan technológiára támaszkodik, amelyet már használtak a cég nemrégiben jóváhagyott, ebola elleni oltóanyagának, valamint a Zika-, az RSV- és a HIV-vakcinajelöltek kifejlesztéséhez és gyártásához. A vakcinajelölt kifejlesztése már a klinikai vizsgálatok III. fázisában tart. Az Európai Bizottságnak a szóban forgó oltóanyag támogatására irányuló döntését az oltóanyag tudományos értékelése, az alkalmazott technológia, a vállalat oltóanyag-fejlesztéssel összefüggő tapasztalata, valamint az Európai Unió egészének ellátását lehetővé tévő gyártókapacitás indokolta.