Gál
3 °C
16 °C

Ismét bevezetik az idősek vásárlási idősávját Lengyelországban

GettyImages-1279464362
2020.10.10. 15:59

Az idősebb embereknek a koronavírus-járvánnyal szembeni védelme érdekében Lengyelországban újból bevezetik a vásárlási idősávot a hatvan év felettiek számára – jelentette be Mateusz Morawiecki szombaton Varsóban.

Az MTI tájékoztatása szerint a kormányfő az idősebbek védelmét nevezte a lengyel járványkezelési stratégia egyik kiemelt céljának. Utalt a halálozási adatokra, amelyek szerint az új típusú koronavírus a 60 évnél és különösen a 67 évnél idősebb embereket veszélyezteti leginkább.

Ezért a csütörtöktől életbe lépő rendelkezés szerint a boltokban 10 és 12 óra között újból csak a 60 évnél idősebbek vásárolhatnak

– közölte a kormányfő. Az idősektől azt kérte: lehetőleg maradjanak otthon, és biztosította őket afelől, hogy az állami intézmények és a társadalmi szervezetek támogatják őket a hétköznapi problémák megoldásában. Javasolta, hogy a munkáltatók adjanak lehetőséget a távmunkára az 55 évnél idősebb alkalmazottaik számára.

Morawiecki kormánya egyik stratégiai céljának nevezte, hogy a tavaszi hónapokhoz képest nagyobb mértékben fenntartsák a gazdaság működését. Újságírói kérdésre válaszolva a miniszterelnök leszögezte:

az iskolák 98 százaléka jelenleg hagyományos formában működik, csak a tanintézmények kis részében volt szükség vegyes, illetve távoktatás bevezetésére, ezért jelenleg nincs szükség a távoktatás általános visszaállítására.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter a járványügyi intézkedések jövő heti bővítését helyezte kilátásba. Emlékeztetett: a járvány lassítása érdekében szombattól Lengyelország-szerte újból kötelező lett a szájmaszk köztéri viselése. A lengyel egészségügyi tárca szombati közleménye szerint

egy nap alatt 5,3 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma, ez a legmagasabb napi növekmény a járvány kitörése óta. A közel 38 millió lakosú Lengyelországban 39 ezer 684 az aktív fertőzöttek száma.

A napi halálozási adatok az utóbbi napokban nem növekedtek, az elmúlt 24 órában 53 fertőzött hunyt el, közülük 49 esetében az egészségügyi tárca a halál okaként a vírus okozta Covid–19 és más betegségek együttes meglétét jelölte meg, négyen pedig kifejezetten a Covid–19 miatt hunytak el.

(Borítókép: Maszkot viselő vásárlók Krakkóban 2020. október 10-én. Fotó: Omar Marques / Getty Images)