Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Rendőrök verték szét a minszki ellenzéki tüntetést, tucatjával hurcolták el az embereket

2020.10.11. 17:49

Ismét verik az új elnökválasztást követelő tüntetőket a rendőrök vasárnap a belarusz fővárosban. Többtucatnyit el is hurcoltak közülük.

A felvételek szerint fekete ruhába öltözött rendőrök bottal verték a tiltakozókat, és rendszám nélküli tehergépkocsikba kényszerítettek és vittek el több tucatot közülük. Egy másik képsoron egy vízágyú bevetése látszik ellenük. Az Interfax orosz hírügynökség szerint hanggránátokat is alkalmaztak a rendőrök a tömegoszlatás során. A minszki rendőrség vasárnap csupán annyit közölt a tüntetésekről, hogy több tucat személyt vettek őrizetbe. Az Interfax orosz hírügynökség mintegy 50 őrizetbe vett személyről adott hírt.

Az augusztus 9-i elnökválasztás elcsalt eredményére hivatkozva azóta sorozatos utcai tömegtüntetések vannak Belaruszban. A belbiztonsági erők nem hivatalos adatok szerint több mint 13 ezer embert tartóztattak le a tiltakozások miatt. Sok ellenzéki személyiség jelenleg is börtönben van, vagy külföldre menekült, mint a választás második helyezettjének nyilvánított Szvetlana Tyihanovszkaja.

A Litvániában tartózkodó politikus egy vasárnapi szöveges üzenetében leszögezte, hogy a békés polgári tiltakozások mindaddig folytatódni fognak, amíg el nem érik a céljukat, a szabad választásokat.

A vasárnapi tüntetéseket az után rendezték, hogy Alekszandr Lukasenko elnök szombaton bebörtönzött ellenzékiekkel, köztük a Koordinációs Tanács tagjaival találkozott. Az elnök négy és fél órán át tartózkodott a belarusz Állambiztonsági Bizottság (KGB) vizsgálati fogdájában. Többek között találkozott Viktar Babarika volt ellenzéki elnökjelölttel, akit még a választási kampány kezdetén bebörtönöztek.

A megbeszélések témájáról semmit sem tudni, mert a felek titoktartást fogadtak. A tárgyalásokon az elnök állítólag azt hangsúlyozta, hogy az alkotmányt nem az utcán írják. A Nexta belarusz ellenzéki hírportál értesülései szerint a változásról és az alkotmányról eshetett szó a találkozókon.

Vasárnap az ország több más városában is hasonló tüntetések voltak – jelentette a Reuters hírügynökség.