Gál
3 °C
16 °C

Hegyi-Karabah: A tűzszünet betartására szólította fel a szemben álló feleket az Európai Unió

2020.10.11. 22:06

Minden érintett félnek szigorúan be kell tartania a szombaton Örményország és Azerbadzsán között kötött tűzszüneti megállapodást, és tartózkodniuk kell minden olyan tevékenységtől, amely további áldozatokat követelhet - jelentette ki Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Unió nevében kiadott nyilatkozatában vasárnap.Borrell kijelentette, rendkívüli aggodalomra ad okot a Hegyi-Karabah térségében ismételten kiújult katonai tevékenység, amely polgári áldozatokat is követelt.

Kiemelte, az EU arra szólítja fel a feleket, hogy biztosítsák a megállapodás teljes körű tiszteletben tartását, valamint arra, hogy, előfeltételek nélkül, az elfogadott elvek alapján haladéktalanul folytassanak érdemi tárgyalásokat az EBESZ minszki csoportja országainak (Amerikai Egyesült Államok, Franciaország és Oroszország) égisze alatt.

Az EU elkötelezett a régió tartós békéje mellett, ezért továbbra is támogatja a minszki csoport munkáját a konfliktus tárgyalásos, politikai megoldása érdekében - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Kapcsolódó

Folyamatosan megsértik Hegyi-Karabahban a tűzszünet feltételeit

Az azeriek szerint gyerekek is meghaltak a legutóbbi támadásban. Az örmények cáfolnak.

Azerbajdzsán és Örményország, a két egymással szomszéd korábbi szovjet köztársaság között a régóta fennálló területi vita miatt tört ki ismét fegyveres konfliktus szeptember 27-én. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kiáltotta ki függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton jelentette be, hogy tűzszünetben állapodott meg Örményország és Azerbajdzsán a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah területén.

Az azeri külügyminisztérium vasárnap Twitter-üzenetében arról tájékoztatott, hogy örmény rakétatámadás érte az északnyugat-azerbajdzsáni Gandzsa városát, amelyben heten meghaltak, 33-an megsebesültek.

Kapcsolódó

Több mint tíz óra tárgyalás után tűzszünetben állapodott meg Azerbajdzsán és Örményország

A hegyi-karabahi konfliktus békés rendezéséről szóló tárgyalásokat is megkezdik.