Drámai mértékben gyorsul a koronavírus terjedése Németországban

2020.10.11. 16:32

Egyre több németországi térségben gyorsul a koronavírus terjedése. Vasárnapi adatok szerint már harminc régióban érte el a kritikus szintet az új fertőzések száma.

A német közigazgatás 412 fő egysége – járások, városok, nagyvárosi kerületek – közül mindössze kettőből nem jelentettek koronavírus-fertőzést az utóbbi hét napon. Az első hullám utáni enyhülés idején, július közepén még száznál is több térség volt, ahol legalább egy héten keresztül nem találtak új esetet.

A fertőzés nélküli régiók számának csökkenésével együtt egyre gyorsabban nő a járványügyileg kockázatos térségek száma. Előző vasárnap regisztrált négy után már harminc – minden korábbinál több – olyan terület van, ahol a vírus terjedésének sebessége meghaladja a kritikus határértéket, további negyven közigazgatási egység pedig a veszélyes szint közelébe került.

A veszélyes szint azt jelenti, hogy a megelőző hét napon nyilvántartásba vett fertőzések száma meghaladja a százezer lakosonkénti ötvenet. Ez azért számít veszélyesnek, mert a helyi egészségügyi hivatalok ennyi új esetnél már nem tudják kellő hatékonysággal felkutatni a vírus terjedésének lehetséges útjait, és a járvány így ellenőrizhetetlenné válik.

A járvány főleg nagyvárosokban gyorsul, például Berlinben, Frankfurtban, Essenben és Kölnben. Azonban a jelenség gyorsan országossá válhat – figyelmeztetett Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban. Hangsúlyozta, hogy tartományokat átívelő egységben és gyorsan fel kell tartóztatni a folyamatot, különben a tavaszi első hullám után ismét szükség lehet a gazdaság és a társadalom működését megbénító országos zárlatra.

A veszélyeztetett térségekben egységesen korlátozni kell az üzletek és vendéglátóhelyek esti és éjszakai nyitvatartását, valamint a rendezvények, összejövetelek résztvevőinek számát, a maszkviselési szabályok megsértését pedig mindenhol 250 eurós (90 ezer forintos) pénzbüntetéssel kell sújtani – mondta Markus Söder.

A Robert Koch közegészségügyi intézet vasárnapi adatai szerint az utóbbi 24 órában országszerte 3483 új fertőzöttet regisztráltak.

Az emelkedés mértékét jelzi, hogy előző vasárnap bő ezerrel kevesebb, 2279 pozitív koronavírusteszt lett pozitív. Az új fertőződésekkel együtt 322 864 ember szervezetében mutatták ki a SARS-Cov-2-vírus jelenlétét.

Ugyanakkor a vírus okozta betegséggel összefüggő halálesetek és az intenzív ellátásra szoruló betegek száma alig emelkedett a járvány második hullámának szeptember eleji kibontakozása óta. Az egészségügyi ellátórendszer terhelése sem nőtt jelentősen. Szombatról vasárnapra 11 halálesetet regisztráltak, ami megegyezik az utóbbi hónapokban tapasztaltakkal. A járvány halálos áldozatainak száma így 9615-re nőtt. Az intenzív osztályon kezelt betegek száma 532-ről 545-re emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a mintegy 30 ezer intenzív ellátási ágy alig 2 százalékát foglalják le a koronavírus-járvány miatt ellátásra szoruló betegek.

Kapcsolódó

Világjárvány: 36,5 millió fertőzött, 1,061 millió halott

A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.  • Hírek
  • Bankszámla