A szlovák elnök szerint fel kell függeszteni a jogsértő tagállamok EU-s pénzeinek kifizetését

2020.10.12. 17:08 Módosítva: 2020.10.12. 17:08

Az Európai Uniónak keményebbnek kell lennie a jogállamisági kérdésekben, mert lehet tartani attól, hogy a szervezet a tekintélyelvű tagországok túszává válik – jelentette ki a Financial Timesnak adott interjújában a szlovák államfőZuzana Čaputová felszólította az EU-tagországokat, hogy függesszék fel azoknak a kormányoknak a támogatását, amelyek megsértik a közös alapértékeket.

Az interjúban a szlovák államfő arról is beszélt, hogy megfelelő mechanizmus kell a jogállam kikényszerítésére, mert ha nem lesz szigorítás, akkor azok fognak diktálni, akik nem akarják követni az európai normákat.

Most nyílik arra lehetőség, hogy pontosan határozzák meg a jogállam fogalmát

– mondta Zuzana Čaputová. Jelezte, ő támogatja az egyhangú tagországi döntéshozatali mechanizmus megszüntetését, ami helyett az lenne a jó,  ha az Európai Tanács kétharmaddal dönt külpolitikai kérdésekben. Szerinte azért is futott zátonyra  a Magyarország és Lengyelország elleni jogállamisági eljárás, mert a magyar és lengyel kormány védi egymást, nélkülük pedig az EU nem tud egyhangú döntést hozni. 

Kapcsolódó

A szlovák államfői kijelentés tanúsága szerint Közép- és Kelet-Európában sem mindenki nézi jó szemmel az autoriter megerősödését – hívja fel a figyelmet a Financial Times.

Kapcsolódó


  • Hírek
  • Megtakarítás