Gál
3 °C
16 °C

Kész vérbe fojtani az ellenzéki tüntetéseket a Lukasenko-rezsim

2020.10.12. 17:23

A belarusz hatóságok készek halálos katonai fegyvereket bevetni Minszkben a rendfenntartásra – jelentette ki hétfőn Henadzij Kazakevics, a belügyminiszter első helyettese.

Szervezetté és radikálissá váltak a jórészt Minszkbe áttolódott tüntetések. Ebben az összefüggésben a belügyi szervek munkatársai és a fegyveres erők tagjai nem fogják elhagyni az utcákat, és szükség esetén harci fegyvereket és különleges eszközöket fognak bevetni

– hangsúlyozta Kazakevics videóüzenetében, amelyet a tárca Telegram-oldalán tettek közzé. A helyettes egyben közölte, hogy megállapításuk szerint a tüntetési mozgalom kezd fokozatosan kifulladni mind országosan, mind méretét tekintve. Ugyanakkor a minszki megmozdulások a tárca szerint radikalizálódtak. Ennek bizonyítéka volt szerinte a vasárnapi tüntetés is Minszkben. A tisztségviselő szerint míg az aktivisták nappal köveket, késeket és palackokat dobáltak, addig este már barikádokat építettek, és gumiabroncsokat égettek. „Ennek semmi köze a polgári tüntetésekhez” – vélekedett.

Úgy látja továbbá, hogy az országba a kilencvenes évek felfordulását akarják visszahozni, és a színes forradalmakat megélt államok sanyarú útjára akarják terelni az országot. Olha Csemodanova belügyi szóvivő hétfőn közölte, hogy a vasárnapi tüntetésen mintegy 11 ezren vettek részt, közülük 713 személyt előállítottak.

Már két hónapja vannak tiltakozó megmozdulások Fehéroroszországban az augusztus 9-i, széles körben elcsaltnak tartott elnökválasztás miatt, amelyen a hivatalos eredmény szerint 80,1 százalékkal újraválasztották Alekszandr Lukasenko elnököt immár a hatodik egymást követő mandátumára.