Nándor
3 °C
16 °C

Megkezdték Trump főbírójelöltjének grillezését

2020-10-12T130948Z 823646100 RC21HJ95NLD3 RTRMADP 3 USA-COURT-BA
2020.10.12. 16:19
Napokig tart a Capitoliumon Amy Coney Barrett hétfőn kezdődött meghallgatása. Donald Trump főbírójelölése nemcsak az amerikai elnökválasztási kampányt, akár pedig a voksolás kimenetelét befolyásolhatja, hanem a következő évek, évtizedek amerikai közgondolkodását is.

Indul a republikánus mesterterv:

  • Donald Trump nemrég Amy Coney Barrett (ó)konzervatív bírónőt jelölte a legfelső bíróság kilencedik tagjának, miután szeptemberben elhunyt a liberális Ruth Bader Ginsburg
  • Hétfőn megkezdődött Barrett meghallgatása a washingtoni szenátus igazságügyi bizottságában. A repubikánus többségű testület a jövő héten bólinthat rá a jelölésre. 
  • A szenátus plénuma az október 22-i héten hagyhatja jóvá Barrettet – még a november 3-i elnökválasztás előtt. Ha megteszi, a legfelső bíróságban 6:3 arányúra nő a konzervatívok aránya a liberálisokkal szemben; ennek olyan alapvető kérdésekre is hatása lehet Amerikában, mint az abortuszhoz való jog. Ez aggasztja az amerikai baloldalt. 

Trumpot viszont azt nyomasztja, hogy Barrettet kikezdhetik a liberálisok a keresztény hite miatt. 

Lindsay Graham, a bizottság (republikánus) elnöke a hétfői meghallgatás elején megjegyezte, a liberális ikonnak tartott Ginsburgöt a '90-es években 96:3 arányban hagyta még jóvá az amerikai kongresszus százfős felsőháza, a legutóbb meghalt konzervatív főbíróra, Antonin Scaliára pedig 97-en voksoltak. 

Ilyen nem lesz most. 

A republikánusok örülhetnek, ha egyfős többséggel jóvá tudják hagyatni Barrettet még azelőtt, hogy Trump jövő januárban távozna a hivatalából. Ez függ a koronavírus-járvány alakulásától is; így attól, hogy minden szenátor el tud-e menni majd szavazni a jelöltre. Két republikánus szenátornak pozitív lett a vírustesztje épp azután a rendezvény után, amelyen Barrett jelölését bejelentették. 

Barrett Scalia mellett dolgozott korábban fogalmazóként, és őt tartja a mentorának. 

Nagy lesz a cipő 

A meghallgatáson felszólaló első bizottsági tag, Dianne Feinstein rangidős demokrata szenátornő nem mulasztotta el emlékeztetni a jelöltet, hogy

Ginsburg bírónő nagy cipőt hagyott maga után, amit ki kell tudni tölteni... (és) ... nagyon nagyok a tétek. 

Előzetes kiszivárogtatások szerint Barrett az ülésen hangsúlyozza, hogy 

  • családszerető, vallásos neveltetést kapott, a Notre-Dame katolikus egyetemen tanult, és hét gyermek anyja,
  • két nagyszerű nő, Ginsburg és Sandra Day O'Connor nyomába léphet(ne) a legfőbb taláros testületben,
  • Scalia textualista jogfelfogása az irányadó számára, azaz úgy akarja értelmezni az alkotmányt, ahogy azt az alapító atyák tették több mint kétszáz évvel ezelőtt.

A 87 éves, rákbeteg Ginsburg nem éppen váratlan, de mégis hirtelen halála az amerikai választási kampánynak is meglepetésszerű gellert adott, muníciót adva Donald Trump és Joe Biden elnökjelölti vitájához is

(Borítókép: Amy Coney Barrett foglal helyet a meghallgatásán a Capitol Hillben 2020. október 12-én. Fotó: Leah Millis / Reuters)