Hárommillió lőfegyvert csempésztek Mexikóba tíz év alatt

2020.10.12. 20:54

Mintegy hárommillió lőfegyvert csempésztek Mexikóba az utóbbi tíz évben, ezek jó része bűnözői csoportok kezében kötött ki – derül ki a latin-amerikai állam külügyminisztériumának jelentéséből, amelyet a La Jornada című helyi lap tett közzé hétfőn.

A dokumentum szerzője Fabián Medina, Marcelo Luis Ebrard Casaubón külügyminiszter kabinetfőnöke.

A fegyverek 70 százalékát az Egyesült Államokból, a fennmaradó részt pedig Ausztriából, Belgiumból, Németországból, Olaszországból és Romániából juttatták be illegálisan Mexikóba.

Medina a jelentésben felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államokban működő mintegy 130 ezer fegyverbolt 24,3 százaléka a mexikói határ közelében található.

Az Egyesült Államok szeret követelni, de nem szeret segíteni. (...) Több együttműködést követelünk az Egyesült Államoktól a Mexikóba áramló illegális fegyverek ellenőrzésének tekintetében

– hangoztatta Medina.

Alfonso Durazo polgári védelmi miniszter január végén jelentette be, hogy a mexikói hatóságok fokozzák együttműködésüket az amerikai partnerszervezetekkel a fegyvercsempészet elleni küzdelemben.

A latin-amerikai ország statisztikai hivatala szeptember végén közölte, hogy továbbra is rekordmagas a gyilkosságok aránya Mexikóban, százezer lakosra 29 jut. Az év első nyolc hónapjában 24 116 gyilkosságot regisztráltak. Tavaly 36 476 embert gyilkoltak meg, tavalyelőtt pedig 36 685-en haltak meg bűncselekmény következtében.

Az országban évek óta véres bandaháború dúl a rivális drogkartellek között. A kormány 2006-ban vitatott katonai műveletet indított a befolyásos drogkartellek ellen. Azóta mintegy negyedmillió ember halt erőszakos halált, s negyvenezren tűntek el nyomtalanul.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport