Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Szijjártó Péter szerint az EU bosszút akar állni Magyarországon az ENSZ migrációs csomagjáért

DMARC20200929007
2020.10.12. 16:15

Magyarország szempontjából veszélyes és az európai uniós szerződésekkel teljes mértékben ellentétes az a javaslat, amely szerint az EU külpolitikai döntéseihez a jövőben nem kellene egyhangúlag hozzájárulni – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban, az európai uniós tagországok külügyminisztereinek tanácsülését követően hétfőn.

Szijjártó Péter online tájékoztatásában azt mondta, a javallat, amelyet „a liberális fősodorhoz” tartozó kormányok és maga az EU próbál erőltetni, szembemegy az európai szabályokkal, amelyek úgy rendelkeznek, hogy az unió a politikai döntéseit csak egyhangúlag hozhatja meg.

Az egyhangúlag adott hozzájárulás helyett azt akarják, minősített többség is elég legyen ezekhez a döntésekhez. Ezzel próbálják meg elvenni a jogot és a lehetőséget a kisebb és nem a liberális fősodorhoz tartozó országoktól, hogy saját érdekeiket érvényesíthessék a külpolitikai döntéshozatal során

– közölte a miniszter, hozzátéve, hogy Magyarország azért tartja károsnak és igazságtalannak, ha a döntések nem egyhangúlag születnének meg, mert a döntések negatív hatásai az EU minden tagországát érintenék, azokat is, amelyeknek a szempontjait nem vették figyelembe.

A külgazdasági és külügyminiszter úgy látja, hogy

ez bosszú, amiért Magyarország meghiúsította az Európai Unió egységes fellépését az ENSZ globális migrációs csomagja mellett.

Az EU azt akarta, hogy az ENSZ-ben mindenki egységesen szavazzon a csomag mellett. Magyarország azonban nem volt és ez után sem lesz hajlandó üdvözölni a migrációt. Fenntartja magának a jogot arra, hogy a nemzetközi szervezetekben saját érdekei alapján lépjen fel – emelte ki Szijjártó Péter, és megjegyezte, hogy Magyarország nincs egyedül az álláspontjával, több ország is ellenzi az új javaslat „áterőltetését”.

A Nyugat-Balkánnal összefüggésben azt mondta a miniszter: egyértelművé vált, hogy a régióért folyó „versenyben” az Európai Unió hátrányba került. A kezdeményezést az Egyesült Államok, Oroszország és Kína vette át. Ennek oka „Európa lassúsága”, ami saját, valamint Magyarország érdekeivel is ellentétes. Fel kell gyorsítani Szerbia uniós integrációs folyamatát – közölte.

A belarusz helyzettel kapcsolatban azt mondta: elfogadhatatlan, hogy Minszk kiutasította Lengyelország és Litvánia nagykövetét. Hozzátette ugyanakkor, hogy fontos megtartani a kommunikációs csatornákat az ország vezetésével. Tájékoztatása szerint a tanácsülésen elfogadott új szankciós listára felkerülhet Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök is.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésének ügye miatt francia és német javaslat alapján az unió szankciós lista létrehozását tervezi Oroszországgal szemben – közölte Szijjártó Péter.

(Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó: Mónus Márton / MTI)