Folytatódnak a tüntetések Belaruszban, több száz embert vettek őrizetbe

2020.10.12. 06:34

Több mint négyszáz embert vettek őrizetbe a rendfenntartó erők vasárnap a belarusz fővárosban, Minszkben, valamint az ország más településein tartott tiltakozó megmozdulásokon – számolt be a Vjaszna emberi jogi szervezet. Honlapjukon 425 ember nevét közölték, és a tájékoztatás szerint a lista egyre bővül.

Tiltakozó megmozdulások voltak egyebek között Bresztben, Bobrujszkban, Vicebszkben, Homelben és Hrodnában. Az eseményekről tudósító újságírókat is őrizetbe vettek a hatóságok, országosan negyvenhármat, közülük huszonötöt a fővárosban.

Már két hónapja vannak tiltakozó megmozdulások Belarusziában az augusztus 9-i vitatott tisztaságú elnökválasztás miatt, amelyen a hivatalos eredmény szerint 80,1 százalékkal hatodik mandátumára újraválasztották Alekszandr Lukasenkót.

Az Európai Unió szerint a választás nem volt „sem tiszta, sem méltányos”, Brüsszel így nem ismeri el Lukasenkót elnöknek, akárcsak számos szomszédos ország.

A belbiztonsági erők nem hivatalos adatok szerint több mint 13 ezer embert tartóztattak le a tiltakozások miatt. Sok ellenzéki személyiség jelenleg is börtönben van, vagy külföldre menekült, mint a választás második helyezettjének nyilvánított Szvjatlana Cihanouszkaja.  • Hírek
  • Árfolyam