Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Pluszpénzt kapnak a tanárok a Covid miatt Romániában

K EPA20200914094
2020.10.13. 20:42

A román képviselőház elfogadta azt a törvénytervezetet, miszerint a tanügyi alkalmazottak is részesülnek a koronavírus-járvány miatt elkülönített kockázati pótlékból. A törvénytervezet értelmében a 2020–2021-es tanév elejétől, szükségállapot és veszélyhelyzet ideje alatt a közoktatásban, illetve a felsőoktatásban dolgozó tanszemélyzet havi 2000 lejes, míg a kisegítő tanszemélyzet és a nem oktatói besorolású személyzet havi 1500 lejes kockázati pótlékot kap, amely után nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetni – írta a Transindex.ro hírportál. 

Kapcsolódó

Katasztrófavédelmi riasztást adtak ki Romániában a koronavírus miatt

Mobiltelefonos figyelmeztetést kapott mindenki a nagyobb városokban.

Klaus Johannis román államfő felszólította az állampolgárokat, hogy legyenek óvatosak, és szigorúan tartsák be a koronavírus terjedésének megelőzésére hozott szabályokat. Johannis szerint igen gyors ütemben terjed jelenleg a vírus, és „nem szabad azzal ámítanunk magunkat”, hogy majd magától eltűnik. „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy túlzsúfoltakká váljanak a kórházak, és hogy az intenzív terápiás osztályok képtelenek legyenek a súlyos esetek befogadására és kezelésére” – hangsúlyozta a román elnök.

Romániában a koronavírus-járvány féken tartása érdekében betiltották a tömeges magánrendezvényeket – írta az MTI. A helyi hatóságoknak az adott településen annak függvényében kell a vendéglátóhelyek, mozik, színházak és koncerttermek működését korlátozniuk vagy felfüggeszteniük, hogy a lakosság hány ezreléke fertőződött meg az utóbbi két hétben: ha a fertőzési ráta 1,5 ezrelék alatt van, akkor a férőhelyek 50 százalékával, ha 1,5 és 3 ezrelék között van akkor kapacitásuk 30 százalékával működhetnek, de három ezrelék felett be kell zárni az intézményt.  

(Borítókép: Szájmaszkos tanárnő a bukaresti George Enescu zeneiskolában az első tanítási napon 2020. szeptember 14-én. Fotó: Robert Ghement / MTI / EPA)