Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Orosz vírusharc: Putyin nemzeti védelmi rendszert hoz létre

GettyImages-1229043183
2020.10.13. 15:51

Elrendelte egy tárcaközi bizottság megalakítását az orosz biztonsági tanács égisze alatt Vlagyimir Putyin elnök, ennek feladata egy nemzeti védelmi rendszer létrehozása lesz az új fertőzések ellen – közölték az orosz lapok kedden, miközben a koronavírus-járványban megfertőződöttek száma megközelítette a 14 ezret Oroszországban.

Putyin a bizottság élére Dmitrij Medvegyevet, a nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettesét nevezte ki. 

A bizottság feladata egyebek között a belföldi és külső fertőzésveszély jelentette fenyegetések mérlegelése, az új betegségek keletkezési mechanizmusának tanulmányozása, az orosz lakosság egészségi állapotának és immunitásának elemzése és értékelése, biztonságjavító intézkedések kezdeményezése.

Oroszországban január végén Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes vezetésével operatív törzset hoztak létre a végrehajtó hatalom ágai közötti koordinációra a Covid–19 elleni védekezésben. Márciusban hasonló céllal megalakult a koordinációs tanács Mihail Misusztyin kormányfő vezetésével. A regionális vezetőket is tömörítő államtanácsban munkacsoport alakult az új koronavírus terjedése elleni fellépéshez, Ennek élén Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester áll – írja az MTI. 

Koronavírus Oroszországban

A kedden közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 13 868-cal, 1 326 178-ra emelkedett. Ez új abszolút rekord a Covid–19-járvány kezdete óta. A terjedés üteme 1,1 százalékos, az újonnan fertőzöttek 28,1 százaléka tünetmentes. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (7,8 millió), India (7,2 millió) és Brazília (5,1 millió) után.

Az aktív fertőzöttek száma 6074-tel, 271 427-re nőtt. A halálos áldozatoké 244-gyel, 22 966-ra, a felépülteké pedig 7550-nel, 1 031 785-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 51,3 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 172 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 271 195 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Kirill Dmitrijev, a koronavírus elleni orosz oltóanyag kidolgozását finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója az amerikai CNN hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy Oroszország az amerikai kormányzat aggályainak eloszlatására kész minden, a Szputnyik V vakcinára vonatkozó szükséges információt megosztani Anthony Faucival, az allergológiai és fertőző betegségek amerikai országos intézetének igazgatójával, a Fehér Ház járványügyi tanácsadói testületének tagjával.

Ha felhív bennünket, örömmel mindent elmagyarázunk neki róla, és azt hiszem, hasznára válik, ha tanulmányozza, hogy megértse, hogyan működik

– nyilatkozott Dmitijev Faucinak arra a nyilatkozatára reagálva, amelyben „komoly” kételyeinek adott hangot az orosz vakcina biztonságosságával és hatásosságával kapcsolatban. Kifejezte reményét, hogy az amerikai szakember, ha nincsenek politikai fenntartásai, képes lesz „átlépni a két országot elválasztó falon”, és megpróbálja majd jobban megismerni az első orosz oltóanyagot.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin. Fotó: Mikhail Klimentyev / Russian Presidential Press and Information Office / TASS / Getty Images)   • Vennék
  • Hírek