Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Döntő szakaszba érkeztek a Brexit-tárgyalások

K  AP20201013037
2020.10.13. 13:48 Módosítva: 2020.10.13. 13:48

Döntő szakaszban járnak az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi tárgyalások, most érdemi lépésekre van szükség London részről a halászat, a vitarendezési mechanizmus és a tisztességes versenyfeltételek tekintetében – jelentette ki Michael Roth, az Európai Unió soros elnökségét adó Németország uniós ügyekért felelős minisztere Luxembourgban kedden.

Michael Roth az európai ügyekért felelős miniszterek tanácsülését megelőzően adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatrendszerét illetően még sok kérdés nyitott, ezek elfogadható lezárásnak elmaradása komoly nehézségeket fog okozni mindkét fél számára.

Elmondta, az Unió „keményen dolgozik” a megállapodáson, de készen áll a „legkárosabb” forgatókönyvre is, mégpedig arra, hogy megállapodás nélkül, vámgaranciák és kvóták nélkül kell folytatni a kereskedelmet 2021-től.

A tárgyalások döntő szakaszában, rendkívüli nyomás alatt vagyunk. Az idő fogy

– fogalmazott.

Az Európai Unió számít, arra, hogy „brit barátai” jelentős előrelépéseket tesznek az Európai Unió számára kulcsfontosságú területeken – emelte ki.

Az európai ügyekért felelős német miniszter arról is beszélt, hogy az Uniónak fontos összehangolnia a koronavírus-járvány miatt bevezetett tagállami utazási korlátozásokat. Ehhez szerinte jelentős segítséget nyújtana az, ha a tanácskozó miniszterek mihamarabb elfogadnák az uniós tagországok közötti utazókra vonatkozó térképet.

Információk szerint a közös európai járványtérkép kidolgozása és elfogadása során olyan kérdésekre kell megoldásokat találni, mint a vírusterjedés feltérképezésének összehangolt módszere vagy a közös adatelemzés.

A miniszter fontosnak nevezte továbbá, hogy a tanácskozáson előrelépés történjen egy új, a jogállamiság helyzetét vizsgáló mechanizmus mihamarabbi bevezetése révén. Tájékoztatása szerint azonban nincs egyetértés a tagállamok között a kérdésben. Kiemelte, hogy Németország december végéig tartó uniós tanácsi elnöksége idején nyílt és konstruktív párbeszéd eredményeképpen szeretné elérni a jogállamiság helyzetét Európában, valamint az egyes tagállamokban elemző új mechanizmus bevezetését. Az ábécésorrendben, félévente közzétett országspecifikus jelentések minden tagállamot azonos szempontok alapján vizsgálnának – tette hozzá Roth.

Clément Beaune francia Európa-ügyi államtitkár érkezésekor egységre szólította fel az Unió 27 tagországát a Nagy-Britanniával folytatott tárgyalások halászati kérdéseket tisztázó fejezeteit illetően.

Szavai szerint fontos, hogy az Unió tagállamai egységes álláspontot képviseljenek a tárgyalások folyamán. Az EU-nak nagyon határozottan kell képviselnie érdekeit a legfontosabb prioritásokat illetően, ideértve a halászatot és a tisztességes piaci verseny biztosítékait. Ezek alapvető feltételei annak, hogy a 450 millió lakosú Unió belső piaca kereskedelmi akadályok nélkül elérhető legyen – tette hozzá a francia miniszter.

Az európai ügyekét felelős miniszterek luxembourgi ülésének fő témái között az EU és az Egyesült Királyság közötti tárgyalások jelenlegi állása, az éves jogállamisági párbeszéd, az Unió 2021 utáni, hétéves költségvetési kerete, valamint a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó csomag, valamint a járvány kapcsán hozott tagállami intézkedések uniós koordinációja szerepel.

(Borítókép: Michel Barnier az Európai Bizottságnak a Nagy-Britannia és az Európai Unió kétoldalú kapcsolatrendszerének ügyében illetékes főtárgyaló (j) Michael Roth német külügyi államminiszter (b elöl) és Maros Sefcovic az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja beszélget az uniós ügyekkel foglalkozó miniszteri EU-tanács ülése előtt Luxembourgban 2020. október 13-án.

MTI/AP Pool/Virginia Mayo)