Lukács
1 °C
14 °C

Engedélyezné a kisgyermekek eutanáziáját Hollandia

2020.10.14. 10:04

Hollandiában az egy és tizenkét év közötti, halálos beteg gyermekek számára is engedélyeznék az eutanáziát – jelentette be Hugo de Jonge egészségügyi miniszter. Szerinte a módosítás évente öt-tíz gyereket érinthet Hollandiában. Egy tanulmány szerint a szülők és az orvosok is igénylik a lehetőséget a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, nagy fájdalmakkal élő gyermekek halálba segítésére – jegyezte meg de Jonge a parlamentnek írott levelében. 

A kormánykoalíció miniszterei hónapokig tartó vitát követően – és a keresztény pártok heves tiltakozása ellenére – elfogadták a javaslatot. Annak életbe lépéséhez nincs szükség a hatályos törvények módosítására, mindössze a korosztály tagjain eutanáziát végző orvosok büntethetőségét kell kizárni – írta a távirati iroda.

Kapcsolódó

Nem emlékezett rá, hogy eutanáziát kért, az orvos mégis beadta a halálos injekciót

A 74 éves beteg Alzheimer-kórban szenvedett. Az orvos szerint ő a lehető legkörültekintőbben járt el.

Hollandiában már lehetőség van a 12 évnél idősebbek és az egy évnél fiatalabb babák halálba segítésére. A 12 évnél idősebbek esetében az érintett, a csecsemők esetében a szülők beleegyezése szükséges az eutanáziához. A kettő közötti korosztályra vonatkozóan azért hiányzott eddig a szabályozás, mert nem tudták eldönteni, hány éves kortól helyezhetik a gyerek kezébe a döntést saját haláláról. Hollandia és Belgium az első országok voltak, amelyek engedélyezték az eutanáziát 2002-ben. Belgium 2014-ben a gyermekek halálba segítését is lehetővé tette, majd Hollandia is követte döntését.