Vendel
6 °C
19 °C

Oroszország kitart a Start-3 meghosszabbítása mellett

2020.10.14. 21:58

Oroszország nem látja a távolabbi jövőjét a hadászati támadó fegyverekről megkötött Start-3-szerződés (Új Start) meghosszabbításának – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán, három orosz rádió kérdéseire válaszolva.

Álláspontja szerint az amerikai részről megfogalmazott, a szerződések alapjául szolgáló elveket semmibe vevő ultimátumok alapján nem lehet párbeszédet folytatni. Lavrov arra reagált, hogy Marshall Billingslea amerikai elnöki leszerelési különmegbízott kedden Washingtonban kijelentette: elvi megállapodás született az Egyesült Államok és Oroszország között a Start-3 egyezmény hatályának meghosszabbításáról.

Szeretnénk meghosszabbítani az Új Start-egyezmény érvényességét egy bizonyos időre, feltéve, hogy cserében ők (az oroszok) elfogadják nukleáris fegyverarzenáljuk korlátozását, azaz befagyasztását

– fogalmazott a konzervatív Heritage Alapítvány interneten bonyolított konferenciáján Billingslea.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szintén újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy mind Moszkva, mind Washington tisztában van a Start-3 meghosszabbításának fontosságával, de 

„VASBETON-SZILÁRDSÁGÚ MEGÁLLAPODÁS" NEM SZÜLETETT KÖZÖTTÜK.

Kifejezte reményét, hogy a felek ebben az ügyben egy nyomvonalon maradnak.

A 2010-ben Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök által Prágában aláírt Start-3 megállapodás a rendszeresített robbanófejek számát 1550-ben, a hordozóeszközökét pedig – beleértve a rendszerbe nem állított eszközöket is – 800-ban maximalizálja. Ezek közül 700-at állíthatnak rendszerbe.

A szerződés hatálya jövőre, február 5-én jár le, és legfeljebb öt évre, 2026-ig meghosszabbítható. Moszkva erre többször is javaslatot tett, de Washington hivatalosan mindeddig nem reagált.