Szabina
-2 °C
15 °C

„Robbanás előtt álló" helyzet van Milánóban az intenzív osztályok vezetői szerint

2020-10-13T100747Z 2059159532 RC2MHJ9D68AC RTRMADP 3 HEALTH-CORO
2020.10.14. 21:05

Túllépte a hétezret Olaszországban az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma, ami az eddigi legmagasabbnak számít azóta, hogy a február 20-án megkezdődött a járvány terjedése az országban. A leggyorsabban Milánóban emelkedett az esetszám az egészségügyi tárca szerda esti adatai szerint.

Kapcsolódó

Rómában megteltek a kórházak, a betegeket szállodákban helyezik el

Kedden az olasz kormány újabb szigorításokat jelent be a koronavírus-járvány miatt.

Giuseppe Conte miniszterelnök az új adatok bejelentése után úgy nyilatkozott, előre várható volt a járványgörbe ugrásszerű emelkedése, és a kormány „aggodalommal” követi a helyzetet.

Meg kell állítanunk a növekedést, ezért vezettük be az újabb korlátozó intézkedéseket, mindenki felelősségteljes magatartást kövessen, a járvánnyal szemben csakis együtt győzhetünk

– jelentette ki Conte. Hozzátette, az olaszoknak félelem helyett tiszteletben kell tartani az óvintézkedéseket.

A miniszterelnök Andrea Crisanti a padovai egyetem virológusa korábbi szavaira reagált, miszerint 

karácsonyra Olaszországot le kell majd ismét zárni az intenzív osztályok telítettsége miatt.

Egy nap alatt 7332-vel emelkedett a betegek száma a keddi 5901-hez képest. Egy hete, október 7-én egy nap alatt 3678 fertőzöttet szűrtek. Olaszországban a járvány utóbbi nyolc hónapjában most először mértek ilyen magas adatot: a legmagasabb esetszámot március 21-én regisztrálták, 6557 új fertőzöttel. Akkor napi 26 ezer tesztet végeztek, a mostani több mint 152 ezerhez képest. Márciusban új betegeket majdnem kizárólag az ország északi részében szűrtek ki, jelenleg a járvány országosan terjed.    

Kapcsolódó

Koronavírus: Újra drámai a helyzet Olaszországban

Csak csütörtökön 92 ezer vírustesztet végeztek el

A milánói intenzív osztályok vezetői „robbanás előtt álló" helyzetről beszéltek. 

Az utóbbi egy hét alatt országosan több mint száz százalékkal emelkedett a szűrt fertőzöttek száma, harminckilenc százalékkal a kórházban kezeltek száma, hatvanegy százalékkal az intenzíven elhelyezetteké.   

A szerdai adatok szerint negyvenhárom beteg halt meg a korábbi negyvenegy után, így a halottak száma elérte a 36 289-et. Egyre többen töltik le a kontaktkereső mobilalkalmazást is, melyhez már 8,6 millióan csatlakoztak.    

A római parlament munkája is akadozik a beteg vagy karanténban levő képviselők növekvő száma miatt. Federico D'Inca a kormány és a parlament közötti kapcsolatokért felelős tárca nélküli miniszter ezért a távszavazás bevezetését javasolta.    

Lucia Azzolina oktatási miniszter hangoztatta, hogy a szeptember közepén újranyitott iskolákat nem zárják le.

(Borítókép: Maszkot viselő emberek a Konstantin-boltív mellett Rómában 2020. október 13-án. Fotó: Guglielmo Mangiapane / Reuters)