Teréz
1 °C
14 °C

Csúnyát írt a first ladyről: szerződésszegésért perelik

2020.10.14. 08:30

Az amerikai igazságügyi minisztérium pert indít Melania Trump volt tanácsadója,  Stephanie Winston Wolkoff ellen, mert a first ladyről írott könyvében megszegte a titoktartásra szerződésben vállalt kötelezettségét – adta hírül az MTI. A keresetben az igazságügyi minisztérium egyúttal azt is kérte az eljáró bírótól, hogy a könyv eladásából, továbbá esetleges megfilmesítéséből származó bevételeket utaltassa át egy kormányzati vagyonkezelői alapítványhoz, onnan pedig a pénzügyminisztériumba kerüljenek majd.

A szerző korábban baráti viszonyban volt Melania Trumppal, majd a tanácsadója lett a Fehér Házba költözés után. A Melania és én: barátságom felemelkedése és bukása a first ladyvel című könyvében azonban számos apró részletet osztott meg lejárató szándékkal korábbi főnökéről. Más kérdés, hogy a könyv visszhangja mégis pozitív a first ladyre nézve, mivel kiderül belőle, hogy az egykori topmodell nem elnyomott feleség, hanem önálló, határozott véleménnyel rendelkező, a férjét szerető és a férje mellett kiálló asszony, akinek ráadásul döntő szava van férje lépéseinek meghatározásában. Winston Wolkoff szerint Donald Trump mindenben meghallgatja a felesége véleményét, és senkinek nincs rá olyan jelentős befolyása, mint Melaniának.

Az 50 éves, egyébként rendezvényszervezéssel foglalkozó Winston Wolkoff kedden este kiadott közleményében azt hangoztatta, hogy eleget tett a Melania Trumppal kötött megállapodása valamennyi passzusának, ám a titoktartási kötelezettségvállalása véget ért amikor a Fehér Ház felmondta a megállapodást. A közleményben azt írta:

Az elnök és a first lady az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumát használja fel, hogy elhallgattasson engem, és ez az amerikai alkotmány (szólásszabadságról szóló) első kiegészítésének megsértése és kirívó kormányzati visszaélés a saját személyes érdekek és célok érdekében.

Panaszában az igazságügyi tárca azzal érvelt, hogy a first lady hagyományos közszereplői mivolta okán jogosult a panasz ügyében eljárni. Ez a hagyomány Martha Washingtonig, az Egyesült Államok első elnöke, George Washington hitveséig nyúlik vissza.