Gál
3 °C
16 °C

A karanténban lévő lengyel miniszterelnököt a cseh kormányfő képviseli az EU-csúcson

2020.10.15. 13:59

A karanténban lévő lengyel miniszterelnököt, Mateusz Morawieckit a cseh kormányfő, Andrej Babiš képviseli az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos brüsszeli találkozóján – közölte csütörtökön a lengyel kormányfői szóvivő.

A cseh kormányfővel már ismertették a csúcsértekezlet napirendi pontjait illető lengyel álláspontot

– közölte Piotr Müller szóvivő a PAP hírügynökséggel. Felidézte: hasonló helyzetben nemrég Morawiecki képviselte Csehországot az uniós csúcstalálkozón. Elmondta, hogy

a brüsszeli csúcsot megelőző hagyományos egyeztetést a visegrádi csoport (V4) kormányfői körében telefonkonferencia formájában rendezik.

    

Mateusz Morawiecki kedd óta van karanténban, miután a lengyel kormányőrség (SOP) megfertőzött tisztjével érintkezett. A lengyel kormányfő azt követően is karanténban maradt, hogy kedden negatív lett a vírustesztje. A kormány munkáját a koronavírus-járvány során már alkalmazott videókonferenciák formájában irányítja, csütörtök délután a lehetséges új járványügyi intézkedésekről szóló sajtókonferenciát tart.

Müller a lengyel közszolgálati rádiónak csütörtök reggel adott interjúban beszámolt róla, hogy Morawiecki jól érzi magát, nincsenek tünetei, a karantén a hét végéig eltarthat, és az egészségügyi hatóságok döntésén múlik. Előtte Morawieckinél újból vírustesztet végeznek.

A csütörtökön kezdődő kétnapos brüsszeli csúcstalálkozó középpontjában az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok állnak, napirendre kerül az éghajlatváltozás, a koronavírus-járvány és az EU Afrikához fűződő kapcsolatainak kérdésköre is.