Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Brit–EU-egyezség: a brit kormányfő nem bizakodó

2020.10.16. 16:57

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint ideje felkészülni arra, hogy megállapodás nélkül zárulnak az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszeréről szóló tárgyalások. A konzervatív párti brit kormányfő pénteken Downing Street-i hivatalában  kijelentette: London a tárgyalássorozat kezdetén egyértelművé tette, hogy amit el szeretne érni, az semmivel sem bonyolultabb, mint egy olyan, barátságra és szabadkereskedelemre épülő kapcsolatrendszer, amilyet az EU például Kanadával is kidolgozott – tudósított a távirati iroda.

Johnson hozzáfűzte: az unió továbbra is olyan módon akarja ellenőrzése alatt tartani a brit törvényalkotási szabadságot és a brit halászati szabályozást, amely teljesen elfogadhatatlan egy független ország számára. A minapi brüsszeli EU-csúcstalálkozón az az állásfoglalás született, hogy Londonnak kell megtennie a szabadkereskedelmi megállapodáshoz szükséges lépéseket.

Kapcsolódó

Brexit: a britek kilépése az Európai Unióból

A britek többsége a 2016 júniusában tartott népszavazáson az unióból való kilépésre szavazott. A brexit sorozatos halasztások után 2019-ben válhat valósággá.

Johnson utalt arra, hogy már csak tíz hét van hátra a brit EU-tagság megszűnése (brexit) óta érvényben lévő, úgynevezett átmeneti időszakból. A brit kormányfő megerősítette, hogy a lehetőségek között van az „ausztráliai típusú” kereskedelmi feltételrendszer; ami azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet  általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok bevezetését vonná maga után a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.