Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Sablonosságra figyelmeztető felirattal látják el a klasszikus Disney rajzfilmeket

2020.10.16. 16:04

A Disney+ katalógusában szereplő rajzfilmeket, köztük a Dumbo, a Pán Péter és A dzsungel könyve című klasszikusokat olyan felirattal láttak el, amely a produkciókban előforduló sztereotípiákra hívják fel a figyelmet.

Ez a műsor negatívan ábrázol és kezel embereket vagy kultúrákat. Ezek a sztereotípiák akkor is rosszak voltak és ma is azok.

A londoni BBC közölte, hogy ilyen és ehhez hasonló feliratokkal látták el a filmeket, és ahelyett, hogy eltávolították volna a filmeket a programból, inkább tudomásul  veszik azok káros hatásait, tanulni akarnak belőle és párbeszédet kezdeni egy befogadóbb jövő megteremtése érdekében - írja közleményében a csatorna.

A figyelmeztető felirat megjelenik az említett rajzfilmek mellett a Macskarisztokraták, valamint a Susi és Tekergő lejátszásakor is.

A streamingszolgáltató először tavaly novemberben kezdte feliratozni a rasszizmussal kapcsolatos figyelmeztetéssel a katalógusában szereplő filmeket. Akkor azonban még rövidebb volt a figyelemfelhívó szöveg, és csupán annyit jegyzett meg, hogy eredeti formájában vetítik a produkciót, amely "esetleg azóta elavult kulturális ábrázolásmódot tartalmazhat".

A BBC szerint a Disney+ szolgáltatásában egyes filmek, köztük az 1946-ban készült A Dél dala - Rémusz bácsi meséi, egyáltalán nem szerepelnek a rasszizmus megjelenítése miatt.