Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Moszkva nem tárgyal tovább a repülőgép-katasztrófáról

2020.10.16. 14:40

Az orosz külügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy felállnak a tárgyalóasztaltól Hollandia és Ausztrália mellől, ahol a 2014-ben lelőtt MH17-es járattal kapcsolatos nyomozások folytak. Mint mondta, Hollandia ellenséges fellépése értelmetlenné tette az egyeztetések folytatását, illetve Oroszország részvételét, mert csak bűnbakká akarják tenni őket.

A tárgyalások 2018 óta folynak a három ország között, hogy kiderítsék, mi vezetett a maláj légitársaság Boing 777-es repülőgépének tragédiájához. Az Amszterdamból Kuala Lumpur felé tartó járatot egy orosz tervezésű BUK rakéta semmisítette meg 2014. július 17-én, megölve a fedélzeten tartózkodó mind a 298 embert.

Mark Rutte holland miniszterelnök csalódottságát és meglepettségét tolmácsolta az orosz fél döntése kapcsán, ami az áldozatok családjai számára „különösen fájdalmas”.

Az ukrán külügyminiszter. Dmitro Kuleba közleményében úgy fogalmazott, hogy az orosz fél visszalépése „mindennél beszédesebben fejezi ki, mennyire fél az igazságtól” a szeparatisták által elfoglalt, Ukrajnához tartozó Donbaszban.

Moszkva kifogásolta, hogy Hága már a tárgyalások harmadik fordulója után az Emberi Jogok Európai Bírósága elé vitte az ügyet, ami egyértelműen mutatja a holland fél rosszindulatát, hogy mindenért Oroszországot tegye felelőssé.

Ausztrália és Hollandia nyilvánvalóan sosem akarta igazán megérteni, mi történt 2014 nyarán, csak beismerő vallomást akartak kicsikarni, és kompenzációt az áldozatok családjai részére.

Oroszország mindig erőteljesen tagadta Hollandia vádjait, és Ukrajnát hibáztatta a tragédiáért.

Hágával folytatni fogjuk a kooperációt, de egy másik formában.

– jelezte az orosz külügyminiszter.