Kiderült, honnan indult a milliós tesztelést generáló fertőzés Kínában

2020.10.17. 06:33

A kelet-kínai Csingtao egészségügyi hatóságainak vizsgálata szerint a helyi kikötőben dolgozó munkások importált mélyhűtött élelmiszerekkel kapcsolatba kerülve fertőződhettek meg a koronavírussal, amely ezt követően gondatlanság miatt fertőzhetett meg másokat is a munkásokat ellátó kórházban – írta a Napi.hu. A városban az elmúlt öt nap alatt 11 millió embert teszteltek le, és mindössze 13 koronavírus fertőzöttet találtak, de valamilyen módon mindegyikük köthető volt a mellkassebészeti klinikához. 

A Hszinhua kínai állami hírügynökség közlését idéző MTI szerint a két kikötőmunkást szeptember 24-e óta orvosi megfigyelés alatt tartották Csingtao mellkassebészeti klinikáján. Egyiküknél 20 nappal az első pozitív vírustesztjét követően jelentkeztek a Covid–19 tünetei. A kikötőmunkások szeptember 19-én importált mélyhűtött élelmiszereket rakodtak ki. 

A Pekingben júniusban lezajlott második járványhullám valószínűsíthetően szintén ilyen, külföldről származó  árucikkek felszínén megtapadt vírus okozta fertőzésekből alakult ki.

Az egészségügyi hatóságok szerint a kórház CT-vizsgálatokhoz használt helyiségének nem megfelelő fertőtlenítése okozta a megbetegedéseket. A vizsgálat idejére egyébként  felfüggesztették beosztásából a város egészségügyi bizottságának vezetőjét, és menesztették az érintett kórház igazgatóját.

A csingtaói esetek felbukkanását megelőzően Kína szárazföldi részén csaknem két hónapon át egyetlen belföldi fertőzésből fakadó Covid–19-es megbetegedést sem regisztráltak. A nemzeti egészségügyi bizottság pénteki jelentése szerint a kínai szárazföldön jelenleg 253 beteget kezelnek a koronavírus okozta betegséggel, és 376 panaszmentes vírushordozót tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A dél-kínai Kanton (Kuangcsou) városból csütörtökön egy belföldi fertőzésből fakadó, panaszmentes vírushordozót azonosítottak – jelentette be a helyi egészségügyi bizottság. Az érintett egy, a nemzetközi járatok utasainak fogadására kijelölt karanténszálló munkatársa. A bizottság beszámolója szerint eddig 68, a fertőzöttel kapcsolatba került embert teszteltek és helyeztek karantén alá, közülük eddig 66 ember teszteredménye érkezett már be, mindegyik negatív.  • Tippek
  • Hírek