Salamon
0 °C
13 °C

Végzett egy pokolfajzattal, aki becsmérelte Mohamed prófétát – írta a Twitterre a francia tanár gyilkosa

2020.10.17. 18:45

A bestiális tanárgyilkosság másnapján nyilatkozott a francia terrorelhárítási főügyész az esetről.

Mint megírtuk, pénteken egy 18 éves, moszkvai születésű csecsen férfi a nyílt utcán késsel megölt egy francia tanárt, és levágta a fejét. A tettest a rendőrök lelőtték, mert nem engedelmeskedett a felszólításuknak.

Jean-François Ricard terrorelhárítási főügyész elmondta, hogy terrorista indítékkal elkövetett gyilkosság miatt nyomozást indítottak az ügyben. Hozzátette:

az elkövető márciusban menekültstátuszt és tízéves tartózkodási engedélyt kapott Franciaországban, és nem volt ismert a titkosszolgálatok előtt.

Franciaország számos csecsennek nyújtott menedéket azóta, hogy az orosz hadsereg offenzívát indított iszlamista csecsen szakadárok ellen a kilencvenes években és a kétezres évek elején.

A hatóságok őrizetbe vették az elkövető több családtagját. Összesen kilenc embert fogtak el, köztük a gyilkos szüleit, nagyapját, 17 éves öccsét, egyik diáktársának apját és egy másik férfit, valamint több barátját – mondta el a főügyész, hozzátéve, az elkövető apjának egyik féltestvére 2014-ben csatlakozott az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez Szíriában. A nyomozás előzetes eredményei szerint

a gyilkos a helyi diákoktól kérdezősködött Samuel Paty-ról, a későbbi áldozatról. A 47 éves, földrajz–történelem szakos oktató fejéről fényképet is közzétett a Twitteren, A hozzá tartozó üzenetben azt írta: üzeni a „hitetlenek vezetőjének”, Emmanuel Macron francia elnöknek, hogy végzett egy „pokolfajzattal, aki becsmérelte Mohamed prófétát”.

A párizsi orosz nagykövetség közölte, hogy a támadónak nem volt kapcsolata Oroszországgal. A meggyilkolt tanár középiskoláját gyászolók lepték el. Többen „tanár vagyok” felirattal jelentek meg a helyszínen.15%
3999 Ft
3400 Ft
15%
4995 Ft
4246 Ft