Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

A koronavírus-járvány krónikus egészségi válsághelyzet

2020.10.17. 20:46

A koronavírus világjárvány megjelenése a krónikus betegségek – például az elhízás és a cukorbetegség – globális terjedésével, valamint a környezeti kockázatokkal, mint például a légszennyezés, növelték a koronavírus halálozási arányát – írták a The Global Burden of Disease (GBD) című tanulmányban, amely a The Lancet című orvostudományi folyóiratban jelent meg. A világ legnagyobb átfogó epidemiológiai kutatásának készítői az elhalálozásoknak összesen 286 okát, 369 betegséget és sérülést, valamint 87 kockázati tényezőt elemeztek 204 országból és területről.

A Covid–19 egy akut, krónikus egészségi válsághelyzet

– mondta Richard Horton, a Lancet főszerkesztője, aki szindemikusnak nevezte a koronavírus-járványt együttesen az elhízás, a cukorbetegség és más krónikus betegségek magas globális mértékével. Horton, a London School of Hygiene and Tropical Medicine és a University College London tiszteletbeli professzora már korábban felvetette, hogy a Covid–19 nem csupán egy fertőző betegség, hanem a SARS-COV-2-koronavírus-fertőzés és a nem fertőző krónikus betegségek – légzőszervi betegségek, cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedés, daganatos megbetegedések – szinergikus egészségkárosító kölcsönhatásából eredő szindémia, megbetegedéshullám.

A tanulmányból kiderül, hogy az 50 évesek vagy idősebbek körében világszerte vezető haláloknak számítanak az iszkémiás szívbetegségek, a stroke és a cukorbetegség. A fiatalabbak – a 10–49 éves korosztály – esetében a közlekedési balesetekben szerzett sérülések, a HIV/AIDS és a depresszió a domináns ok. A szerzők azt is kimutatták, hogy a krónikus betegségek növekedése együtt a közegészségügyi rendszerek hiányosságaival – például a kockázati tényezők megelőzése terén – a népességeket sebezhetővé tette olyan egészségügyi válsághelyzetekkel szemben, mint a koronavírus-világjárvány.

Az olyan krónikus állapotok, mint a magas vérnyomás, a magas vércukorszint, az elhízás és a magas koleszterinszint, amelyekben több millióan szenvednek világszerte, kritikus szerepet játszottak abban, hogy mostanra több mint egymillió fölé emelkedett az új koronavírus okozta Covid–19-betegség halálos áldozatainak a száma – hangsúlyozta Horton.

Ezek az egészségtelen étrend és a nem megfelelő mennyiségű mozgás által kiváltott betegségek a járvány lecsengése után is alakítani fogják az emberek egészségét minden országban – tette hozzá. A veszély szindemikus természete megköveteli, hogy ne csak az egyes betegségeket kezeljük, hanem sürgősen hozzálássunk a betegségek kialakulását befolyásoló társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásához – adta hírül az MTI.