Gál
3 °C
16 °C

Százszorosra emelt bírsággal fékezné Ukrajna a járványt

2020.10.18. 15:58

Az ukrán egészségügyi minisztérium javaslata szerint a jelenleginek a százszorosára kell emelni a pénzbírságot a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezésére bevezetett karanténszabályok, köztük a kötelező maszkviselés megszegéséért, az előterjesztés már a parlament előtt van – közölte Viktor Ljasko országos tisztifőorvos egy vasárnapi rádióinterjúban az MTI tudósítása szerint.

Jelenleg a bírság 170 hrivnya, azaz mintegy 1866 forint, amit a tervezet szerint 17 ezer hrivnyára, vagyis 186,6 ezer forintra emelnének.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatok szerint vasárnapra 5231 új esettel 298 872-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 90 újabb halálos áldozattal 5607-re. Eddig 125 377-en gyógyultak meg, viszont jelenleg már 167 888 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel az országban.

Volodimir Kurpita fertőző betegségekre szakosodott orvos azt várja, hogy novemberben további járványügyi szigorításokat rendel el a kormány. Az Obozrevatyel hírportálnak az orvos azt mondta, kétféle módon fékezhető a járvány terjedése Ukrajnában:

vagy a PCR-tesztek számát növelik legalább napi százezerre, vagy szigorítanak,

megtartva a karantén adaptív, azaz területenként változó jellegét. A szakértő ez utóbbit valószínűsítette. Szerinte novemberben és decemberben várhatóan a fertőzés terjedése még fokozódni fog, lassulásra jövő februárban vagy márciusban lehet számítani.