Itt a kontaktroaming – kontaktkövető alkalmazások határok nélkül

2020.10.19. 18:59

Az Európai Bizottság uniós szintű rendszert hozott létre a koronavírus fertőzési láncainak megszakítását célzó tagállami kontaktkövető mobiltelefonos alkalmazások határon átnyúló használatára  közölte az uniós bizottság hétfőn. A rendszer ezen kívül az információcsere magasabb szintű biztosítását is célozza.

A tájékoztatás szerint a kezdeményezés előirányozza, hogy a tagállamok önkéntes alapon letölthető kontaktkövető és figyelmeztető alkalmazásai egymással összekapcsolódva is biztonságosan működjenek – számolt be az MTI.

A szolgáltatás biztosítja azt is, hogy az alkalmazásokat határokon átnyúlóan is zökkenőmentesen igénybe lehessen venni. A felhasználóknak ezért csak egy alkalmazást kell telepíteniük ahhoz, hogy egy másik európai országba utazva is működjön a kontaktkövetés, és megkapják az esetleges figyelmeztetéseket.

A szolgáltatás az alkalmazások által generált véletlenszerű azonosítókon kívül más információt nem kezel. Nem teszi lehetővé az egyes felhasználók azonosítását, sem a mobil eszközök helyének vagy mozgásának nyomon követését. Az információk titkosításon esnek át és a minimálisra korlátozódnak, azokat csak a fertőzések visszakövetéséhez szükséges ideig tárolják. A rendszert az Európai Bizottság fogja működtetni luxemburgi adatközpontjából.

A koronavírus elleni küzdelem jegyében a fertőzés nyomon követésére ez idáig tizenkilenc tagállamban (Magyarország, Franciaország, Németország, Spanyolország, Portugália, Írország, Olaszország, Finnország, Belgium, Hollandia, Lengyelország, Csehország, Szlovénia, Horvátország, Málta, Ausztria, Észtország, Lettország, Dánia) húsz mobiltelefonos alkalmazást fejlesztettek, amelyet mintegy harmincmillióan töltöttek le.  • Tippek
  • Hírek