2024. június 16. 15:00
Lengyelország 1
Hollandia 2
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia 1
Dánia 1
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A lefejezett tanár sokkoló jóslata: „A tanítás miatt meg lehet halni”

K  AP20201018079
2020.10.19. 15:13
Nemzeti gyásznap, tízezreket megmozgató megemlékezések, iszlám szervezetek betiltása, széles körű nyomozás, alkotmánymódosítás: Franciaország továbbra is sokkos állapotban van a pénteki lefejezéses tanárgyilkosság miatt. Emmanuel Macron köztársasági elnök most már gyors nyomozati eredményt vár, 11 főt vettek őrizetbe. Az áldozattól, Samuel Patytól szerdán vesznek búcsút a franciák.

Hiába él sok millió muszlim békében Franciaországban, ha egyetlen iszlamista terrortámadás is képes felkavarni az országot és újraindítani a vitát a társadalmi integrációról – a múlt pénteki, Párizs környéki lefejezéses gyilkosság nyomán immár sokadszor tanulják meg ezt a leckét a franciák. 

Mint megírtuk, egy 18 éves moszkvai születésű csecsen fiatal a nyílt utcán késsel megölt egy történelem–földrajz szakos tanárt, és levágta a fejét. A tettest a rendőrök lelőtték, mert nem engedelmeskedett a felszólításuknak. Az eset a Párizstól északnyugatra található Conflans-Sainte-Honorine elővárosban történt.

a tanár a szólásszabadságról szólva MOHAMED-KARIKATÚRÁKAT MUTATOTT AZ ISKOLAI TANÓRÁN. 

Szemtanúk beszámolói szerint az elkövető „Allahu akbar!” kiáltással ölte meg áldozatát, és a Twitteren azt üzente Macronnak, hogy „végzett egy pokolfajzattal, aki becsmérelte Mohamed prófétát”. 

Nincs kompromisszum a radikális iszlámmal

Hétfői hírek szerint mintegy nyolcvan vizsgálat indult az ügy nyomán gyűlöletbeszéd miatt, sőt egyes szervezetek betiltásáról is kész dönteni a párizsi kormány, azt mutatva: nem tűri meg az iszlamista szélsőségeseket. 

Gérald Darmanin belügyminiszter a Twitteren azzal jelentette be egyes szervezetek betiltását, hogy 

nem szabad naivnak lenni: nincs kompromisszum a radikális iszlamistákkal.

Jean Castex kormánya annál is inkább igyekszik példát statuálni az ügyben, mivel a feltételezett elkövető új bevándorló volt, így a kérdés elhanyagolása a Marine Le Pen vezette bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés malmára hajthatná a vizet a 2022-es elnökválasztáson. 

AZ ELKÖVETŐ MÁRCIUSBAN MENEKÜLTSTÁTUSZT ÉS TÍZÉVES TARTÓZKODÁSI ENGEDÉLYT KAPOTT FRANCIAORSZÁGBAN, ÉS NEM VOLT ISMERT A TITKOSSZOLGÁLATOK ELŐTT.

Franciaország számos csecsennek nyújtott menedéket azóta, hogy az orosz hadsereg offenzívát indított iszlamista csecsen szakadárok ellen a kilencvenes években és a kétezres évek elején.

Emmanuel Macron köztársasági elnök most azt közölte: 

Az iszlamisták ne alhassanak nyugodtan az országunkban.

Egyben értésre adta, „nagyon gyorsan” eredményeket vár a tanárgyilkosság ügyében.

Információgyűjtés és fatva

A jobbközép köztársaságiak a párizsi szenátusban alkotmánymódosítást is kezdeményeztek az alapértékek védelmében és a radikális iszlamizmus kiszűrésére.  

A 47 éves Samuel Paty egy ötéves kisgyerek édesapja volt. Lefejezése a legbrutálisabb iszlamista gyilkosság volt Franciaországban azóta, hogy négy éve egy 85 éves katolikus papot ölt meg két, az Iszlám Államnak felesküdött fiatal. 

Paty ügyében most a nyomozás kiterjed a feltételezett cinkosaira is. Jelen állás szerint 

  • tizenegy főt vettek már őrizetbe az ügyben,
  • a Le Monde párizsi lap úgy tudja, a tettes több száz eurót adott diákoknak, hogy információkat gyűjtsenek a tanárról, 
  • Patyt előzőleg már érték halálos fenyegetések; fatvát, iszlám halálos ítéletet is kimondtak rá istenkáromlás miatt,

Tisztában vagyok vele, hogy a tanítás miatt meg lehet halni 

– mondta korábban ő maga. 

Tömegek az utcán 

Vasárnap tízezrek vonultak utcára a francia nagyvárosokban, Párizsban is ezrek gyűltek össze a Köztársaság téren, hogy fejet hajtsanak a tanár emléke előtt. A tömeg Tanár vagyok, illetve Szólásszabadság, tanítási szabadság feliratú táblákat, illetve Mohamed-karikatúrákat tartott a magasba.

A vezető francia lapok vezércikkei szerint 

  • „nem szabad többé azt hinni, hogy az iskolai élettel kapcsolatos konfliktusokat pusztán az intézmény falain belül lehet kezelni” (Le Monde, liberális lap);
  • „szembe kell szállni. Szembeszállni az ellenséggel, a fanatizmussal, elkülöníteni, leválasztani...” (La Croix, katolikus lap); 
  • „azért halt meg, mert a szabadságot oktatta” (Le Figaro, konzervatív lap). 

Franciaország nemzeti gyásznappal emlékezik majd a tanárra, akitől szerdán vesz búcsút a nemzet. 

Az országot 2015 óta iszlamista merénylethullám sújtja, amelyben több mint 250-en vesztették életüket. Szeptember végén késsel megsebesítettek két embert a Charlie Hebdo korábbi párizsi szerkesztőségének közelében, ahol 2015-ben két merénylő meggyilkolt tizenkét embert. A szeptember végi támadás fő gyanúsítottja a francia szatirikus hetilapon akart bosszút állni Mohamed-karikatúrák közlése miatt.

Borítókép: Az áldozat, Samuel Paty képével a szólásszabadságért kiálló tüntetők a párizsi Köztársaság terén 2020. október 18-án. Fotó: MTI/AP/Michel Euler

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport