Becsületrendet adományoz a francia állam a lefejezett tanárnak

2020.10.20. 11:01

A legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrendet adományozza a francia állam annak a francia történelemtanárnak, akit a múlt héten meggyilkolt egy iszlamista merénylő

– jelentette be Jean-Michel Blanquer francia oktatásügyi miniszter.

Kapcsolódó
18+

A lefejezett tanár sokkoló jóslata: „A tanítás miatt meg lehet halni”

A brutális gyilkos azt üzente Macronnak, hogy „végzett egy pokolfajzattal, aki becsmérelte Mohamed prófétát” – az elnök gyors nyomozati eredményt vár.

A 47 éves Samuel Patyt egy csecsen származású, kisgyermekkorában menekültként Franciaországba érkező 18 éves fiatal múlt pénteken egy Párizshoz közeli kisvárosban a nyílt utcán egy késsel lefejezett. A rendőrség agyonlőtte a támadót, aki azért akart „bosszút állni”, mert a középiskolai történelemtanár a szólásszabadságról tartott egyik óráján megmutatta a tanulóknak a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat. Az elkövetőnek sem a tanárhoz, sem az iskolához nem volt köze, semmilyen kapcsolatban nem állt velük.

Ezzel párhuzamosan Gérald Darmanin belügyminiszter azt jelentette be, hogy

bezárják azt a mecsetet hat hónapra, ahol videófelvételt mutattak be arról, ahogy Paty az óráján bemutatta a rajzokat.

A belügyi hatóságok tájékoztatása szerint a rendeletet hétfő este kézbesítették a mecset üzemeltetőinek, és 48 órán belül végre kell hajtani, így az imahely legkésőbb szerda este bezár. A videóban Paty egyik diákjának apja méltatlankodott az órán történtek miatt.

A kegyetlen gyilkosság sokkolta Franciaországot, és ismét felidézte a Charlie Hebdo szerkesztőségében 2015-ben elkövetett gyilkosságokat, amikor két dzsihadista merénylő megölt tizenkét embert, és megsebesített tizenegy másikat. Többen a Francia Köztársaság és a francia értékek elleni támadásként értékelték a tanár elleni merényletet. Darmanin a történtekre válaszul azt ígérte, háborút indít a köztársaság ellenségei ellen, és több akció indult az iszlamisták ellen.

A meggyilkolt tanár tiszteletére szerdán állami megemlékezést tartanak a párizsi Sorbonne Egyetemen.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport