Az EU-ban márciustól júniusig az átlagosnál 170 ezerrel több haláleset történt

2020.10.20. 14:33 Módosítva: 2020.10.20. 14:34

Mintegy 170 ezerrel több haláleset történt 2020 márciusa és júniusa között Európában az elmúlt négy év ugyanezen időszakához képest – olvasható az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) hétfői közleményében, a különbség fő oka bizonyosan a koronavírus-járvány.    

A luxembourgi székhelyű hivatal 26 uniós tagország halálozási rátája alapján megállapította, hogy az utolsó négy év átlagához képest a legtöbb, 36 ezer – halálesetet március vége és április eleje között regisztrálták az EU-ban.    

A január–márciusi halálozások terén Spanyolország a listavezető, ahol 48 ezerrel többen hunytak el a korábbi évek átlagánál. A dél-európai országot Olaszország, Franciaország és Németország követi 46 ezer, 30 ezer, illetve 10 ezer elhalálozással. A többi 21 tagállamban ugyanebben az időszakban az átlagnál 25 ezerrel többen haltak meg.    

Területi szintre lebontva az olaszországi Bergamóban és a spanyolországi Segoviában volt a legjelentősebb a halálozások számának megugrása. Az összmutatók tekintetében Észak-Olaszországban, Spanyolországban és Közép-Európában hunytak el a legtöbben az elmúlt évek átlagos halálozási statisztikáihoz képest.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön