Gyöngyi
4 °C
13 °C

Minszk érsekét nem engedik haza Vatikánból

2020.10.20. 08:47

Tadeusz Kondrusiewicz minszki érsek, a Belarusz Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Vatikánban tartózkodik, miután az ország hatóságai augusztus 31. óta nem engedik őt visszatérni hazájába – jelentette a vatikáni hírszolgálat belarusz nyelvű adása.

Kondrusiewicz érsek augusztus végén rövid lengyelországi szolgálati útjáról tartott haza, de a belarusz határőrség megtagadta tőle a belépést.

A fehérorosz katolikus egyház vezetője találkozott a vatikáni diplomáciát vezető Pietro Parolin bíborossal, szentszéki államtitkárral, valamint Paul Richard Gallagher érsekkel, vatikáni külügyminiszterrel.

Tadeusz Kondrusiewicz augusztus 18-án és 19-én Minszk börtönépületei előtt imádkozott, miután nem kapott engedélyt, hogy az Aljakszandr Lukasenka elnökkel szembeni tüntetéseken őrizetbe vett emberekkel találkozhasson. Augusztus 27-én Kondrusiewicz tiltakozott amiatt, hogy fegyveres rohamrendőrök elzárták a minszki Vörös templom bejáratát, amikor ott tüntetők tartózkodtak.

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) szeptember 2-án nyílt levélben sürgette Tadeusz Kondrusiewicz visszatérésének engedélyezését Belarusziába. A vatikáni külügyminiszter szeptember 14-én Minszkben ugyanezt szorgalmazta a fehérorosz diplomáciát vezető Uladzimir Makejnél.