Új vádat emeltek a dán tengeralattjárós gyilkos ellen az elbukott szökési kísérlete után

2020.10.21. 15:05

Hat pontban emeltek új vádat a dán tengeralattjárós kéjgyilkos, Peter Madsen 49 éves feltaláló ellen elbukott keddi szökési kísérlete ügyében, a férfi bűnösnek vallotta magát az összes vádpontban.

Madsen, aki a maga barkácsolta búvárhajóján 2017 augusztusában megkínozta, megölte, majd feldarabolva a tengerbe szórta Kim Wall 30 éves svéd újságírónő ,aradványait, a szerdai előkészítő tárgyaláson beismerte egyebek között, hogy szökése érdekében egy pisztolynak látszó tárggyal megfenyegette a börtönpszichológust, a börtönszemélyzet egy másik tagját és a szökésre használt furgon sofőrjét.

Az ügyész szerint az életfogytiglanra ítélt kéjgyilkosnak egy vagy több bűntárs is segíthetett megszökni a Koppenhágától nyugatra fekvő albertslundi börtönből, de hogy miként, és hogy kik ők, azt egyelőre nem tudni.

A túszokat szedő Madsen egy fehér furgonnal menekült el, amelynek sofőrjét az álpisztollyal ugyancsak megfenyegette. Az elrabolt járművel azonban mindössze néhány száz métert sikerült megtennie, mert egy mellékutcában rendőrségi járőrautó állta el az útját.

A rendőrség szerint nincs arra utaló jel, hogy a furgon sofőrje ismerte volna az elítéltet, de tovább vizsgálják a két ember esetleges kapcsolatát.

Madsen mindössze öt percig volt szabadlábon. Elfogásakor egy robbanóövnek látszó eszközt viselt a derekán, ezért két rendőr kissé távolabbról fegyvert fogott rá és arra kényszerítette, hogy egy sövénykerítés előtt ülve várja meg, amíg bombaszakértők érkeznek a helyszínre, emiatt két órán át tartó állóháború alakult ki. Egyelőre nem tudni, hogy Madsennél valóban volt-e robbanóanyag, a rendőrség szerint aligha.

A rakétamérnököt, akit az ügyészség szerint a szexuális örömszerzés motivált a brutális gyilkosságban, 2018-ban ítélték életfogytiglanra, ami Dániában átlagosan 16 év letöltendő börtönt jelent. Madsen esete azonban kirívó a dán kriminalisztika történetében, így az ő fogva tartása hosszabb is lehet, attól függően, hogy mennyire ítélik veszélyesnek.

Nick Haekkerup dán igazságügyi miniszter nagyon súlyos incidensnek nevezte a szökési kísérletet, és közölte, intézkedéseket tesznek a hasonló esetek megelőzésére.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport