Iohannis: választani kell decemberben

2020.10.21. 20:02

A román államfő szerint a december 6-ára kitűzött parlamenti választásokat meg kell tartani – a koronavírus-járvány ellenére. Klaus Iohannis úgy véli: a voksolást azért sem szabad elhalasztani, mert a parlament jelenlegi, a Szociáldemokrata Párt (PSD) által uralt többsége „kártékony”, és már rég nem tükrözi a választók akaratát – írta az erdélyi Kronikaonline.

Kapcsolódó

A román elnök a választásokról: a parlamentet is el kell érnie a változásnak

Az RMDSZ 199 polgármestert ad a vasárnapi választások után.

A jobboldali elnök azt mondta szerdán: a PSD csak ürügyként hivatkozik a járványhelyzetre, valójában azért próbálja kieszközölni a megmérettetés elhalasztását, hogy időt nyerjen egy jobb eredmény reményében. Iohannis jelezte: a választásokat az alkotmány szerint legfeljebb március közepéig lehetne halogatni, a jelenlegi parlament mandátuma azonban december 20-án lejár, azt követően pedig már nem fogadhat el sarkalatos törvényeket. Az államfő szerint tisztességtelen dolog azzal áltatni az embereket, hogy a világjárvány véget érhet márciusig.

Klaus Johannis megerősítette: számára továbbra is a kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt vezetője, Ludovic Orban mostani miniszterelnök jelenti az „első opciót” a választások után megalakuló kormány miniszterelnöki tisztségére.  • Tippek
  • Hírek