Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Donald Trump szerint Szudán is normalizálja a viszonyát Izraellel, Szaúd-Arábia következhet

2020.10.23. 21:46

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban jelentette be a szudáni-izraeli viszony normalizálását. A ceremónián részt vett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Jared Kushner, az amerikai elnök közel-keleti ügyekben illetékes tanácsadója, valamint telefonon bejelentkezett Abdalla Hamdok szudáni miniszterelnök és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő is.

A Fehér Ház közleményben tudatta még a bejelentés előtt, hogy az Egyesült Államok leveszi Szudánt a terrorizmust támogató országok listájáról, erről Donald Trump értesítette a kongresszust is. Ezzel lényegében az afrikai ország ellen korábban életbe léptetett szankciók is megszűnnek.

Donald Trump állítása szerint legalább öt másik arab ország is arra készül, hogy békét kössön a zsidó állammal. Ő arra számít, hogy Szaúd-Arábia is normalizálja viszonyát Izraellel a jövőben.

Közös közleményt is kiadott a Fehér Ház, amelyet Izrael és Szudán mellett az Egyesült Államok is aláírt. Eszerint

a vezetők egyetértenek a Szudán és Izrael közötti viszony rendezésében és abban, hogy véget vetnek a nemzeteik közötti háborús állapotnak.

Az Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein szeptember 15-én írta alá a békemegállapodást Izraellel egy közös washingtoni ceremónián.