Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

A belarusz elnök leléptette az Egyesült Államokat

2020.10.24. 20:49

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök azt mondta Mike Pompeo amerikai külügyminiszternek szombati telefonbeszélgetésük során, hogy Moszkva Minszk fő szövetségese, és nem avatkozik be a ország belügyeibe - közölte az ONT fehérorosz állami televízió.

Lukasenko tájékoztatta Pompeót az országban zajló „nemzeti párbeszédről”. Hangsúlyozta, hogy Moszkva az ország fő szövetségese, és Minszk méltányolja a segítségét. „Emellett megjegyezte, hogy Oroszország nem avatkozik be Fehéroroszország belügyeibe. A két ország kész ugyanakkor közösen reagálni a felmerülő külső veszélyekre” – idézett a beszélgetésből a televízió, amely szerint Pompeo azt mondta, hogy Washington továbbra is elkötelezett a belarusz szuverenitás és függetlenség fenntartása iránt, és a kétoldalú együttműködés híve.

Belaruszban – emlékeztet az MTI – folyamatosak a tüntetések augusztus 9-én tartott elnökválasztások óta, amelyeket a hivatalos eredmények szerint a 26 éve hatalmon lévő elnök a szavazatok 80,1 százalékával megnyert. Szvetlana Tyihanovszkaja ellenzéki jelölt 10,1 százaléknyi voksot kapott, de sem ő, sem a Nyugat nem ismeri el a hivatalos eredményeket.

A vilniusi száműzetésben élő Tyihanouszkaja a minap bejelentette, amennyiben vasárnapig a fehérorosz hatóságok nem teljesítik az ellenzék követeléseit, és Lukasenko nem mond le, akkor másnap, vagyis hétfőn az ellenzék hívei sztrájkba lépnek a gyárakban, elkezdik lezárni az utakat, és nem fognak vásárolni állami boltokban.