Elbocsátották az illinoisi rendőrt, aki rálőtt egy kocsiban ülő fekete párra

2020.10.24. 23:32

Elbocsátották azt a rendőrt, aki egy 19 éves fekete férfit halálosan, a szintén fekete barátnőjét pedig súlyosan megsebesítette kedden az Egyesült Államokban, az Illinois állambeli Waukeganben – írja a The Guardian.

A rendőr a pár kocsijára lőtt rá, amelyet a 20 éves nő, Tafara Williams vezetett, a férfi, Marcellis Stinnette mellette ült.  Kétszer is menekülőre fogták a rendőrök elől. Először akkor, amikor egy rendőr leintette őket, később pedig akkor, amikor egy másik rendőr is észrevette őket. Az ő közeledtével Williams – Stinnette gyermekének az anyja – hátramenetbe kapcsolt az kocsival a rendőr felé, aki a testi épségét féltve tüzet nyitott. A  pár kocsijában nem találtak fegyvert.

A lövéseket leadó rendőr nevét nem hozták nyilvánosságra, de Wayne Walles waukegani rendőrfőnök péntek este bejelentette, hogy elbocsátják. A nő ügyvédei szerint ez a rendőrség elszámoltathatóságának első lépése. Azt a hatóságok nem árulták el, hogy a rendőrök miért intették le a pár kocsiját, és az sem világos, hogy Williams és Stinnette mi elől menekült.

A fekete polgárjogi mozgalom, a Black Lives Matter helyi szervezete az incidensről készített rendőrségi videófelvételek nyilvánosságra hozatalát követeli. Ezt akarja Williams édesanyja is,s aki szerint a lánya mást mondott neki a történtekről, mint ahogyan azt a waukegani rendőrségtől hallani. A Chicagótól 55 kilométerre északra fekvő városban helyi idő szerint szombat délután tüntetést tartanak a rendőri túlkapások ellen.

Az említett videófelvételek most egyébként az Illinois állami rendőrségnél vannak. Hatósági ígéretek szerint a nyomozásba beszáll az FBI is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport