Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Túl sikeres lett a NASA szondája, a sok kőzetminta miatt nyitva maradt az ajtaja

2020.10.25. 11:47

Szerda hajnalban az OSIRIS-REx nevű szonda évtizedes előkészület után sikeresen szerzett anyagmintát robotkarjával a 320 millió kilométerre lévő Bennu kisbolygóból – azonban úgy tűnik, túl sok mintát gyűjtött. A csütörtökön érkezett fényképeken ugyanis azt látni, hogy a sok kőzet miatt a szonda konténerének nem sikerült becsukni az ajtaját. Bár a NASA kutatói múlt hétig azon aggódtak, hogyan lehetne minél több mintát (akár két kilogrammnyit) hazajuttatni a kisbolygóról, jelenleg a vizsgálatokhoz minimálisan szükséges 60 gramm sem garantált.

A mérnökök jelenleg tehetetlenek, igyekeznek a szondát minél hamarabb visszajuttatni a kapszulájába, hogy biztonságban hazajusson. Eredetileg a konténer pörgetésével akarták megmérni, hogy elegendő-e a minta, azonban erről most lemondtak, nehogy még több kőzet repüljön ki a tartóból. Emiatt nem lehet tudni, mennyi mintával tér vissza a szállítmány.

Az anyagminták 2023-ban fognak visszaérni a földre, hét évvel a start után. A 800 millió dolláros (átszámítva 250 milliárd forintos) misszió célja a Naprendszer építőköveinek a megismerése.

Japán jelenleg második szondájának visszatérését várja, ami tavaly decemberben vett mintát egy másik kisbolygóról.