Sikerült megsemmisíteni a gyilkos lódarazsak első fészkét az Egyesült Államokban

000 8TT6BT
2020.10.26. 08:08 Módosítva: 2020.10.26. 17:05

2019 decemberében fedezték fel, hogy az Egyesült Államokban, a Washington állambeli Blaine-ben megjelentek az akár ötcentisre és megnövő ázsiai lódarazsak. Az ember számára is különösen kellemetlen rovarok félcentis fullánkja még a méhészek védőruháján is áthatol, szúráson kívül köpéssel is bocsátanak ki méreganyagot magukból. Ázsiában évente több tucat embert ölnek meg.

A valódi veszélyt azonban az amerikai méhekre jelentik, amelyek – szemben például a japán méhekkel – egyáltalán nem tanultak meg védekezni ellenük, és így akár egyetlen ázsiai lódarázs képes pár óra alatt kiirtani egy teljes méhkaptárt. Mivel a méhek közismerten fontos szerepet töltenek be az ökológiai egyensúlyban, a Washington állami mezőgazdasági minisztérium (WSDA) kiemelten kezelte az ügyet, és még decemberben elkezdett felállítani egy csapdahálózatot államszerte, helyi tudósok segítségével.

Az első ázsiai lódarazsakat júliusban fogták el. Fogselyemmel miniatűr rádióadót  szereltek rájuk, és az egyikük végül elvezette az entomológusokat a kosárlabda nagyságú fészket rejtő fához Blaine-ben. A fészek 100-200 darazsat rejthetett. A védőfelszerelést viselő kutatók egy csövön keresztül szippantották ki a rovarokat az odújukból. Kivágják az egész fát is, hogy meggyőződjenek róla, minden kártevőt sikerült elpusztítaniuk, illetve hogy megállapítsák, távoztak-e a fészekből korábban királynők, amelyek újabb és újabb fészkeket alapíthatnak.

(Borítókép: Védőfelszerelést viselő kutatók az ázsiai lódarazsak fészkénél 2020. október 24-én. Fotó: Elaine Thompson / Pool / AFP)  • Tippek
  • Bankszámla