Soós Zoltán kulturális sokszínűséget és átláthatóságot ígér Marosvásárhelyen

2020.10.26. 15:22

Kulturális sokszínűséget, a közösség döntésekbe való bevonását és átláthatóságot ígért hétfői beiktatásán Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere – írja az MTI.

Beköszönő beszédében az új polgármester kijelentette: Marosvásárhely a vásárhelyiek kezébe került. Nyomatékosította, hogy változást akar, és kezet nyújt azoknak is, akik szintén változást akartak, de úgy érezték, hogy egy magyar jelöltre nem szavazhatnak.

Megemlítette, hogy a városban hagyománya van a harcnak és a konfliktusnak, de van hagyománya az építkezésnek is, és számára a változás az építkezést jelenti. Úgy értékelte: azért tehette le a polgármesteri esküt, mert Marosvásárhely polgárai „a reményt választották a tespedés helyett, a változásba vetett hitet részesítették előnyben a széthúzás és a megosztó politika helyett”.

Soós Zoltán nem ígérte, hogy az új városvezetés nem fog hibázni, és nem fog érdekeket sérteni, vitatható döntéseket hozni.

Csak azt ígérhetem, hogy mindig őszinték leszünk, és lesz erőnk belátni és kijavítani amikor hibázunk

– állította.

A szeptember végi választáson Soós Zoltán a szavazatok 50,54 százalékát szerezte meg. A leköszönő Dorin Florea polgármester által utódjául szánt Claudiu Maior csupán feleannyi voksot kapott, mint a függetlenként induló, de a magyar pártok által támogatott Soós Zoltán.

A 23 tagú helyi tanácsba az RMDSZ 11, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 4, a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Szabad Emberek Pártja (POL), a Pro Románia Párt és a Népi Mozgalom Párt (PMP) két-két képviselőt juttatott be. A tanács hétfői alakuló ülésén elhangzott, hogy a bíróság nem igazolta a PMP szélsőségesen magyarellenes jelöltjének, Marius Pascannak a mandátumát. A városi tanács továbbra is törékeny magyar többséggel működik, hiszen az RMDSZ mellett az önmagát román–magyar vegyes pártként meghatározó POL színeiben is mandátumhoz jutott egy magyar jelölt. A városi tanács alakuló ülésén a magyar önkormányzati képviselők románul és magyarul is elmondták az eskü szövegét.

Marosvásárhelyen él az erdélyi városok között a legnagyobb, körülbelül 58 ezer fős magyar közösség, amely a 2011-es népszámláláson az összlakosság szűk 45 százalékát tette ki. A korábban magyar többségű városban a magyarság az 1990-es etnikai konfliktus által gerjesztett kivándorlási hullám nyomán került kisebbségbe. A város élén 2000-ben állt először szabadon választott román polgármester a később négyszer újraválasztott Dorin Florea személyében. A többször is pártot váltó polgármester vezetése idején Marosvásárhely a magyar–román szimbolikus küzdelem frontvárosa maradt.