Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Ukrajna visszaüt és kitilt, Szijjártó már az EU-integrációjukat látja veszélyben

D  AS20200529012
2020.10.26. 22:11
Magas rangú magyar politikusokat és más magyar állampolgárokat tiltott ki területéről Ukrajna. A magyar külügyet hivatalosan még nem értesítették a barátságtalan lépésről a külügyminiszter szerint, aki súlyos következményeket ígér.

Ukrajna megtiltotta két magas rangú magyar tisztségviselő beutazását a helyhatósági választás alatt Kárpátalján folytatott „agitáció" miatt – idézte az MTI Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert. Neveket nem mondott a politikus, de annyit igen, hogy az egyik tisztségviselő a magyar Miniszterelnökség államtitkára. A másik kitiltott személyről semmit nem árult el. Azt azonban jelezte, hogy

más olyan magyar állampolgárok beutazási tilalmát is kezdeményezték, akik aktívan „beavatkoztak” Ukrajna belügyeibe a választás idején.

„Partnereinket hamarosan részletesen tájékoztatjuk a választásokba való magyar beavatkozás tényéről, erről már tájékoztattuk az EBESZ megfigyelő misszióját” – emelte ki a külügyminiszter, akinek bejelentéséről a Kárpátalja.ma portál is tudósított ukrán források alapján. Kuleba a döntés közlésekor azt is kijelentette: 

Az elvem nagyon egyszerű: ha megütnek, akkor vissza kell ütni válaszul.”

A nap folyamán korábban bekérették az ukrán külügyminisztériumba Íjgyártó István kijevi magyar nagykövetet, és tiltakozó jegyzéket adtak át neki.

Az Index megkeresésére Szijjártó Péter a következőket mondta az ukrán fél eljárásáról: 

Semmilyen értesítést nem kaptunk, de ha így van, akkor ez egy rendkívül kulturálatlan lépés, amelynek nyomán elég messzire kerül Ukrajnától az európai integráció útja.” 

(Borítókép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. Fotó: Kovács Tamás / MTI)