Kutyákat vetnek be Finnországban a koronavírus-fertőzöttek azonosítására

2020.10.28. 20:01

Négy finn kutya kapott hősi elismerést, akik képesek kiszagolni a koronavírust – írja a Finn Kennel Klub tájékoztatása alapján az MTI.

A négylábúak – Kossi, Miina, ET és Valo – a Hős Kutya címet kapták meg a klubtól. Az elismeréssel olyan kutyákat tüntetnek ki, akik legalább egy emberélet megmentésében közreműködtek.

A kiképzett állatok képesek azonosítani a koronavírust még a tünetek jelentkezése előtt, ráadásul sokkal kisebb minta segítségével is, mint amennyi a pálcás mintavételhez szükséges. Egy kutyának 10-100 molekula elég a vírus azonosításához, míg egy PCR-tesztnek 18 millió molekulára van szüksége ugyanehhez.

A négy kutya szeptember óta dolgozik a helsinki repülőtéren, a tervek szerint az év végéig szolgálatban maradnak. A repülőtérre érkező utazók önkéntesen jelentkezhetnek a tesztre. A nyakukat egy kendővel megtörlik, majd a kendőt egy steril edényben megmutatják a kutyáknak. Ha a négylábú pozitív eredményt jelez, az utast egy egészségügyi állomásra irányítják.

Covidkutyus
Fotó: Facebook

Ez a megoldás egyébként azért is tűnik kézenfekvőnek, mert a kutyákra nem jelent veszélyt a koronavírus, nem fertőződhetnek meg, és nem is tudják továbbadni a kórokozót gazdáiknak. 

A négy finn kutya közül kettő ráadásul nem először vesz részt hasonló nagyszabású akcióban, korábban a rák azonosítását célul tűző projektben is vállaltak szerepet.  • Tippek
  • Babaváró hitel