Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Román kutatók: a mostani már nem a vuhani koronavírus, ez sokkal fertőzőbb és szelídebb

2020.10.29. 15:26

Több európai országgal és az Egyesült Államokkal együtt Románia is azok közé a régiók közé tartozik, ahol már a koronavírus új változata  terjed – áll abban a jelentésben, amelyet a  temesvári OncoGen orvosi kutatóközpont készített 112 vírusminta örökítőanyagának vizsgálata nyomán – írja a Főtér romániai magyar hírportál az Adevărul híre nyomán.


Eszerint a kutatóközpont munkatársai a több mint száz minta vizsgálata után azt is megállapították, hogy a mutálódott koronavírus nem annyira veszélyes, ellenben sokkal jobban terjed. Ezt a mutációt felfedezték már az Egyesült Államokban is és több európai országban szintén hasoló eredményre jutottak. 

Virgil Paunescu, az OncoGen vezető orvosa azt állítja, hogy a vírusok minden logika nélkül mutálódnak, és az orvostudománynak a feladata, hogy a legveszélyesebbre találja meg az ellenszert. Azok a vírusok, amelyek hamar végeznek a hordozójukkal, viszonylag hamar el is tűnnek, de a mutánsok, főleg urbánus közösségekben, még hosszú időn át velünk lesznek – állítja a román főorvos. 

OncoGen

Az alapvetően rákkutatással foglalkozó temesvári vállalat már tavasszal is kifejlesztett egy lehetséges oltást a koronavírus ellen, amelyet emberi sejteken teszteltek. Az OncoGen módszere merőben eltért a vakcinafejlesztés szokásos módszereitől, mert egy rákkutatásban alkalmazott technológiára alapozták az oltóanyagukat. A vakcina még szabadalmaztatás alatt van.