Elérte New Orleans partvidékét a kettes erősségűre növő Zeta hurrikán

2020.10.29. 09:08

Kettes fokozatúra erősödve érte el az amerikai partvidéket New Orleans mellett a Zeta hurrikán helyi idő szerint szerdán késő este.

Az amerikai Országos Hurrikán Központ (NHC) jelentése szerint a hurrikán óránként 175 kilométeres széllökések kíséretében ért partot. Louisiana mellett Mississippiben és Alabamában is rendkívüli állapotot hirdettek.

A kormányzók mindhárom államban arra figyelmeztették a lakosságot, hogy a hurrikán tovább erősödhet, és az évtized egyik legpusztítóbb természeti katasztrófája lehet. Több térségben tornádóriadót is hirdettek.

John Bel Edwards, Louisina állam kormányzója már kedden elrendelte a Nemzeti Gárda mozgósítását, és a tengerparti területek kiürítését. Szerdán így döntött Mississippi és Alabama kormányzója is. Donald Trump amerikai elnök kedden este jóváhagyta a rendkívüli állapot kihirdetését Louisianában, és ez azt jelenti, hogy az állam a szövetségi kormányzat anyagi segítségére is számíthat.

Mindenki gondoskodjék arról, hogy legyen otthon élelmiszer-tartaléka, palackozott vize és gyógyszercsomagja

- figyelmeztette a helybélieket LaToya Cantrell, New Orleans polgármestere szerdán reggel, amikor a meteorológiai szolgálat már aránylag pontosan jelezte, hogy a hurrikán a városban, vagy mellette ér partot.

A vihar heves esőzésekkel és áradásokkal érkezett Mexikó felől az Egyesült Államok Mexikói-öböl felőli partvidékéhez. Az előrejelzések szerint egészen Virginia államig elér majd, és onnan - már a nyílt tengeren - New York felé halad tovább.  • Tippek
  • Babaváró hitel