Stefánia
0 °C
3 °C

Koronavírus: A németek vörösben látják Magyarországot

2020.10.30. 20:47

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) listáján egész Magyarország kockázatosnak minősül – írta meg az MTI. A főváros már szeptemberben felkerült a legutóbb október 22-én frissített listára,  akkor már csak négy megye – Bács-Kiskun, Békés, Fejér és Tolna   nem szerepelt rajta. A mostani frissítéssel bekerült a vörös zónába egy sor további ország és terület is, például Ciprus, a közép-európai régióból pedig egyebek mellett az eddig nem kockázatosnak ítélt horvátországi megyék és szlovéniai községek.

Ez a besorolás azzal jár, hogy 

az ilyen területről Németországba érkezőknek tíz napra házi karanténba kell vonulniuk, és értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt.

A kockázatos besorolásról közösen dönt az RKI, a szövetségi egészségügyi minisztérium, a külügyminisztérium és a belügyi tárca. A döntést megelőző elemzés első szakaszában azt vizsgálják, hogy hol vannak olyan régiók – nagyobb közigazgatási egységek vagy egész országok , amelyekben meghaladta az ötvenet az utolsó hét napon regisztrált Covid-19 fertőzöttek százezer lakosra vetített száma, vagy olyan térségek, amelyekben ugyan még nincs a fertőzöttek száma a határérték felett, de egyéb körülmények a fertőzés fokozott kockázatát jelzik.